Connect with us

Događaji

Vrhovni sud odbio Perkovićevu tužbu; Karamarko ne svjedoči

Objavljeno

-

GERMANY ESPIONAGE MURDER TRIALNjemački vrhovni sud odbio je tužbu obrane Josipa Perkovića na odluku zemaljskog suda u Münchenu koji je odbacio zahtjev da se Perković brani sa slobode, rekao je Hini Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo i istodobno obavijestio da potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko neće svjedočiti na procesu u Münchenu.

[ad id=”68099″]

Na zagrebačkom Županijskom sudu se doznaje da Karamarko nije ni preuzeo poziv iz Njemačke, koji je na zagrebački sud došao prije mjesec dana.
Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je Hini da je sud od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), kao nadležnog tijela, tražio odobrenje za svjedočenje Karamarka koji je bio ravnatelj te službe, no SOA svjedočenje nije odobrila. “Sud je o tome putem Ministarstva pravosuđa obavijestio sud u Münchenu”, dodao je Devčić.
Karamarko je prošlog tjedna i sam na upit novinara hoće li svjedočiti kazao kako mu je sigurnosna služba to zabranila.
“Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006. izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. Udbe. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam bio samo potpisnik, kao ravnatelj SOA-e, tog dokumenta, služba je odlučila da ja ne svjedočim”, rekao je u Karamarko.

Odbačena Perkovićeva tužba

Odvjetnik Anto Nobilo izvijestio je u utorak da je vrhovni sud odbio je tužbu Perkovićeve obrane na odluku zemaljskog suda u Münchenu koji nije dopustio da se Perković brani sa slobode.

“Vrhovni sud je odbacio tužbu bez posebnog obrazloženja”, rekao je za Hinu odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo.

On je istodobno dodao kako je Vrhovni sud Njemačke u svojoj odluci kritizirao relativno mali broj ročišta s obzirom na dosadašnje trajanje procesa.
Nobilo je najavio da će se i u slučaju drugooptuženog Zdravka Mustača uložiti zahtjev za ukidanje pritvora i obranu sa slobode.
Sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Münchenu odbacilo je u prosincu zahtjev obrane Josipa Perkovića da se njihov štićenik brani sa slobode utvrdivši kako još uvijek postoje dokazi da je Perković upleten u ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1982. u Wolfratshausenu pored Münchena usmrtili dosad nepoznati počinitelji.

Obrana je smatrala kako dosadašnji tijek procesa, koji je započeo u listopadu 2014. i prvobitno je trebao trajati do proljeća 2015., nije iznio dokaze koji bi potkrijepili optužnicu.

Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu od listopada 2014. sudi zbog sumnje u počinjeno kazneno djelov pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wofratshausenu pored Münchena.
Suđenje je nastavljeno u utorak čitanjem iskaza svjedoka i zapisnika nastalh nakon ubojstva Đurekovića 1983. Prvobitno je ročište trebalo započeti saslušanjem svjedoka Jerka Vučkovića koji se nije pojavio pred sudom.

SOA nije dopustila Karamarku svjedočenje, sudac izrazio čuđenje

Bivši djelatnici tajnih službi Tomislav Karamarko i Miroslav Musić, nisu dobili dozvolu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske za svjedočenje pred Visokim zemaljskim sudom u Müenchenu, gdje su danas trebali svjedočiti u procesu koji se pred ovim sudom vodi protiv bivših djelatnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, priopćio je u utorak predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

„Imamo dopis Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u kojem stoji da Musiću i Karamarku SOA ne dopušta svjedočenje. To me iskreno čudi jer su mnogi djelatnici SOA-e već svjedočili u ovom procesu. Čini mi se da u ovoj agenciji lijeva ruka ne zna što čini desna“, rekao je predsjednik sudskog vijeća nakon čitanja dopisa hrvatskog ministarstva pravosuđa.

„Učinili smo sve što je potrebno kako bi se svjedoci pojavili pred sudom, ali bez uspjeha. Ostaje nam sam samo da se čudimo ovoj odluci“, zaključio je Dauster.

Prvi potpredsjednik vlade RH Tomislav Karamarko trebao je danas svjedočiti u vezi sa svojim saznanjima o radu tajnih službi koja je stekao kao voditelj SOA-e 2006.

Miroslav Musić je trebao svjedočiti u svezi s navodnom otmicom bivšeg visokog djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića, koji je pred sudom u Münchenu svjedočio da je 1993. bio otet i prisiljen dati iskaz o radu jugoslavenskih tajnih službi.

Jedan od navodnih otmičara je Bože Vukušić, bivši pripadnik Saborskog povjerenstva za utvrđivanje žrtava rata i poraća, koji je također u ovom procesu svjedočio već više puta.

Musić je u to vrijeme djelovao u sklopu Sigurnosno-informativne službe (SIS) u Mostaru.

Nakon što se nije pojavio niti jedan od danas planiranih svjedoka, suđenje je nastavljeno čitanjem spisa relevantnih za tijek procesa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas