Connect with us

Kronika

Vrhovni sud RH: Tri moguća scenarija

Objavljeno

on

Ili ćemo Perkoviću platiti kartu do Berlina, ili biti prisiljeni plakati nad vlastitom sudbinom ili će predmet biti vraćen sudu nižeg stupnja.

Nakon što je presuda o neizručenju Zdravka Mustača postala pravomoćnom, odlukom velikogoričkog suda o nemogućnosti žalbe obitelji ubijenog Stjepana Đurekovića, svjetla reflektora uprta su u jednu jedinu instituciju – Vrhovni sud Republike Hrvatske. Vrhovni sud RH na čelu s Brankom Hrvatinom posljednja je slamka spasa kojom Hrvatska može povratiti dio ugleda koji je izgubljen tijekom višemjesečne trakavice o izručenju bivših obavještajaca.

Vrhovni sud RH najkasnije do petka će odlučiti o tome hoće li uvažiti žalbe odvjetnika Ante Nobila, zastupnika Josipa Perkovića i DORH-a. Podsjetimo, Nobilo i DORH žalili su se na odluku izvanraspravnog vijeća pod predsjedanjem suca zagrebačkog Županijskog suda, Ivana Turudića, o izručenju Perkovića Njemačkoj.

Tri scenarija

O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće u kojem će sjediti troje kompjuterski odabranih sudaca. Oni će žalbe pregledati i odlučiti o sudbini Josipa Perkovića, ali i cijele Hrvatske. Moguća su tri scenarija:

1. Vijeće odbija žalbe – u tom slučaju Josipu Perkoviću možemo reći “Aufwiedersehen” i platiti mu kartu do Berlina. Hrvatskoj tada ostaje Europskoj komisiji i Angeli Merkel objasniti što se dogodilo sa (ne)izručenjem Zdravka Mustača. Ako je sudeći po dosad izraženim stavovima predsjednika suda Branka Hrvatina, ova je opcija najizglednija.

2. Vijeće prihvaća žalbe – u tom slučaju Hrvatska u potpunosti ostaje tamo gdje je i sada, usred udbaško-kriminalne kaljuže iz koje ćemo se, kao iz živog blata, teško ikad više izvući.

3. Vijeće vraća predmet sudu nižeg stupnja – to može biti isto izvanraspravno vijeće pod predsjedanjem Turudića, ali i neko drugo. Stručnjaci tvrde kako je ovo najmanje vjerojatna opcija.

Tripalo: Rok tri dana, počinje danas

Potvrdio nam je ovo i glasnogovnornik Vrhovnog suda, Dražen Tripalo.

U predmetima povodom zahtjeva za predaju po Europskom uhidbenom nalogu rok višem sudu je tri dana. Vrhovni sud će u roku tri dana donijeti odluku o žalbama protiv prvostupanjskih odluka. S obzirom da je spis danas poslan Vrhovnom sudu, rok počinje danas. Moguće su sve odluke koje sud inače može donijeti po Zakonu o kaznenom postupku: potvrditi prvostupanjsku odluku, preinačiti je ili ukinuti i vratiti na ponovno odlučivanje – kaže Tripalo.

Neki barataju i scenarijem u kojem bi Nobilo, u slučaju odbijanja žalbe na Vrhovnom sudu, mogao podnijeti žalbu i na Ustavnom sudu. No, tada bi došlo do situacije u kojoj bi policija morala deportirati Perkovića u Njemačku prije nego Ustavni sud eventualno presudi da ne smije. No, to već pomalo spada u scenarij iz filmova.

Suci Vesna Vrbetić kao predsjednica, Žarko Dundović i naš sugovornik Dražen Tripalo su u listopadu prošle godine odbili žalbu na zastaru, okrivljenika M.S., a na odluku splitskog Županijskog suda povodom EUN-a koji je također podnijela Njemačka. S obzirom da se na popisu od 32 kaznena djela za koja sud države izvršenja (Hrvatske) ne provjerava obostranu kažnjivost, prigovor nastupa zastare kaznenog progona ne stoji, obrazložili su suci. I ovaj slučaj je znak da bi Vrhovni sud doista mogao odlučiti da se Perkovića izruči Njemačkoj.

Tko čeka, taj dočeka. U petak će se znati više. Nadamo se samo da ne slijedi neki nevjerojatni obrat u kojem će nas Vrhovni sud neugodno šokirati.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari