Connect with us

Kronika

Vrhovni sud RH: Tri moguća scenarija

Objavljeno

-

Ili ćemo Perkoviću platiti kartu do Berlina, ili biti prisiljeni plakati nad vlastitom sudbinom ili će predmet biti vraćen sudu nižeg stupnja.

Nakon što je presuda o neizručenju Zdravka Mustača postala pravomoćnom, odlukom velikogoričkog suda o nemogućnosti žalbe obitelji ubijenog Stjepana Đurekovića, svjetla reflektora uprta su u jednu jedinu instituciju – Vrhovni sud Republike Hrvatske. Vrhovni sud RH na čelu s Brankom Hrvatinom posljednja je slamka spasa kojom Hrvatska može povratiti dio ugleda koji je izgubljen tijekom višemjesečne trakavice o izručenju bivših obavještajaca.

Vrhovni sud RH najkasnije do petka će odlučiti o tome hoće li uvažiti žalbe odvjetnika Ante Nobila, zastupnika Josipa Perkovića i DORH-a. Podsjetimo, Nobilo i DORH žalili su se na odluku izvanraspravnog vijeća pod predsjedanjem suca zagrebačkog Županijskog suda, Ivana Turudića, o izručenju Perkovića Njemačkoj.

Tri scenarija

O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće u kojem će sjediti troje kompjuterski odabranih sudaca. Oni će žalbe pregledati i odlučiti o sudbini Josipa Perkovića, ali i cijele Hrvatske. Moguća su tri scenarija:

1. Vijeće odbija žalbe – u tom slučaju Josipu Perkoviću možemo reći “Aufwiedersehen” i platiti mu kartu do Berlina. Hrvatskoj tada ostaje Europskoj komisiji i Angeli Merkel objasniti što se dogodilo sa (ne)izručenjem Zdravka Mustača. Ako je sudeći po dosad izraženim stavovima predsjednika suda Branka Hrvatina, ova je opcija najizglednija.

2. Vijeće prihvaća žalbe – u tom slučaju Hrvatska u potpunosti ostaje tamo gdje je i sada, usred udbaško-kriminalne kaljuže iz koje ćemo se, kao iz živog blata, teško ikad više izvući.

3. Vijeće vraća predmet sudu nižeg stupnja – to može biti isto izvanraspravno vijeće pod predsjedanjem Turudića, ali i neko drugo. Stručnjaci tvrde kako je ovo najmanje vjerojatna opcija.

Tripalo: Rok tri dana, počinje danas

Potvrdio nam je ovo i glasnogovnornik Vrhovnog suda, Dražen Tripalo.

U predmetima povodom zahtjeva za predaju po Europskom uhidbenom nalogu rok višem sudu je tri dana. Vrhovni sud će u roku tri dana donijeti odluku o žalbama protiv prvostupanjskih odluka. S obzirom da je spis danas poslan Vrhovnom sudu, rok počinje danas. Moguće su sve odluke koje sud inače može donijeti po Zakonu o kaznenom postupku: potvrditi prvostupanjsku odluku, preinačiti je ili ukinuti i vratiti na ponovno odlučivanje – kaže Tripalo.

Neki barataju i scenarijem u kojem bi Nobilo, u slučaju odbijanja žalbe na Vrhovnom sudu, mogao podnijeti žalbu i na Ustavnom sudu. No, tada bi došlo do situacije u kojoj bi policija morala deportirati Perkovića u Njemačku prije nego Ustavni sud eventualno presudi da ne smije. No, to već pomalo spada u scenarij iz filmova.

Suci Vesna Vrbetić kao predsjednica, Žarko Dundović i naš sugovornik Dražen Tripalo su u listopadu prošle godine odbili žalbu na zastaru, okrivljenika M.S., a na odluku splitskog Županijskog suda povodom EUN-a koji je također podnijela Njemačka. S obzirom da se na popisu od 32 kaznena djela za koja sud države izvršenja (Hrvatske) ne provjerava obostranu kažnjivost, prigovor nastupa zastare kaznenog progona ne stoji, obrazložili su suci. I ovaj slučaj je znak da bi Vrhovni sud doista mogao odlučiti da se Perkovića izruči Njemačkoj.

Tko čeka, taj dočeka. U petak će se znati više. Nadamo se samo da ne slijedi neki nevjerojatni obrat u kojem će nas Vrhovni sud neugodno šokirati.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas