Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju Kerestinec: Domovinski rat bio je međunarodni oružani sukob

0

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu u slučaju Kerestinec u kojem su Stjepan Klarić, bivši zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika Kerestinec, te njegovi podređeni Dražen Pavlović, Viktor Ivančin, Željko Živec i Goran Štrukelj bili osuđeni na ukupno osam i pol godina zatvora zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima, piše Večernji list.

“Utvrđenje suda prvog stupnja da se u konkretnom slučaju radi o unutarnjem oružanom sukobu koji se odnosi na ovu odlučnu činjenicu pogrešno je. Iako sud prvog stupnja u nastavku obrazloženja ispravno navodi da je razlika između međunarodnog i nemeđunarodnog oružanog sukoba neznatna, pitanje pravilnosti utvrđenja ove odlučne činjenice svakako je važno i ona mora biti utvrđena na pravilan način. Iz ovakve presude prvog stupnja proizlazilo bi da su optuženici počinili kazneno djelo ratnog zločina tijekom trajanja unutarnjeg oružanog sukoba, što je netočno i neprihvatljivo, jer je već uvelike bio u tijeku međunarodni oružani sukob u svezi s agresijom koja je izvršena na Republiku Hrvatsku kao samostalnu državu…”, ističe se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Prema optužnici, u kojoj je jedan od svjedoka tužiteljstva bio i Josip Perković, sve se događalo od kraja 1991. do svibnja 1992. u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu. Klarić se teretio po zapovjednoj odgovornosti, ostali po osobnoj, a nepravomoćnu presudu donijelo je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Marijana Garca.

No tu presudu ukinuo je Vrhovni sud i to zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, a novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem trebalo bi početi u prosincu.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud se posebno osvrnuo na teze nižeg suda, odnosno zagrebačkog Županijskog sud,  kako su se navedeni zločini događali za vrijeme nemeđunarodnog sukoba te je, među ostalim, naveo i da je “niži sud jasno naveo razloge zašto smatra da je riječ o nemeđunarodnom sukobu, no da je sasvim drugo pitanje jesu li razlozi valjani”.

Nadalje, u ukidajućem rješenju Vrhovnog suda potom se objašnjava da je Hrvatska 8. listopada 1991. raskinula sve državnopravne veze sa SFRJ, čime je proglašena njezina potpuna samostalnost.

M.M./HRsvijet

facebook komentari