Connect with us

Vijesti

Vrhovni zapovjednik Civilne Zaštite BIH: Ne bojim se uhićenja

Objavljeno

-

[quote]Cijeli ovaj pritisak je pokušaj moga discipliniranja u Vladi FBiH, ali moja je namjera podržavati one stvari za koje smatram da su u interesu građana FBiH. Isto očekujem i od svojih kolega.[/quote]

[dropcap]N[/dropcap]ije bilo nikakvih pretresa u mom uredu dopremijera u zgradi Vlade FBiH, izjavio je na izvnarendoj konferenciji za medije Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Vlade FBiH.

Lijanović je konferenciju u Mostaru sazvao nakon što se u javnosti pojavila informacija kako je SIPA ”upala” u urede njegova ministarstva u Sarajevu. No, Lijanović tvrdi kako se to nije dogodilo te kako iza cijele priče stoje lideri stranaka šestorke.

Pritisak na pravosudne organe

Vladajuća šestorka na razini BiH, umjesto da se bavi provedbom presude Sejdić-Finci, rješavanjem problem oko JMBG ili izvoza proizvoda životinjskoga porijekla u EU, očito jako puno energije troši da vrše pritisak na pravosudne organe kako bi pokušali pronaći neke nepravilnosti u mom radu. U utorak su pripandici SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje tražili dokumentaciju firme Lijanovići d.o.o. u Širokom Brijegu. Ta im je dokumentacija dostavljena i ja podržavam rad naših istražnih organa. Imat će na raspolaganju sve što budu od mene trebali. U interesu mi je da im dostavim svu potrebnu dokumentaciju kako bi napravili adekvatnu istragu i utvrdili kako je sve što sam radio u skladu sa zakonom i u interesu građana FBiH, izjavio je Lijanović.

Pojasnio je kako je iz firme u Lijanovići d.o.o. u Širokom Brijegu izuzeta finacijska dokumentacija, napomenuvši kako je riječ o javno dostupnim dokumentima.

U toj sam firmi većinski vlasnik s 60 posto vlasničkoga udjela i predsjednik sam nadzornoga odbora. Evidentno je da se u posljednje vrijeme pripremaju medijske kampanje, proziva se ljude bez činjenica, a vrši se i pritisak na institucije. Sve je to politički pritisak na NS Radom za boljitak i mene kao dopredsjednika Vlade FBiH. Tako se žele ostvariti politički ciljevi. Cijeli ovaj pritisak je pokušaj moga discipliniranja u Vladi FBiH, ali moja je namjera podržavati one stvari za koje smatram da su u interesu građana FBiH. Isto očekujem i od svojih kolega jer se građani nalaze u jako teškoj ekonomskoj situaciji, izjavio je Lijanović istaknuvši kako se ne boji uhićenja.

-Nadam se da naši istražni organi neće podleći političkim pritiscima koji su evidentni. Ako podlegnu, bit će i posljedica. Moguća je posljedica i moje uhićenje, no toga se ne bojim. Želim dokazati istinu i nemam namjeru poduzimati bilo što kako bih to spriječio, izjavio je Lijanović.

Pranje 11 milijuna KM

Inače, dokumenti iz firjme Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg su izuzeti u sklopu akcije SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje kodnog naziva ”Meso”. Iz SIPA-e je priopćeno kako su je u utorak počela realizacija akcije temeljem naloga Suda BiH i Tužiteljstva BiH koje se odnose na privremeno izuzimanje određene poslovne dokumentacije od više pravnih i fizičkih osoba.

-Navedene aktivnosti provode se u okviru predmeta kodnog naziva ”Meso”, a pripadnici SIPA-e, radeći na ovom predmetu, Tužiteljstvu BiH su podnijeli izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv više fizičkih i pravnih osoba za više kaznenih djela, kojim je prijavljeno i kazneno djelo pranja novca u iznosu oko 11 milijuna maraka, navedeno je u priopćenju SIPA-e.

Istovremeno, iz Uprave za neizravno oporezivanje je potvrđeno da se provodi akcija ”Meso” te da se temelji na ”ranije pripremljenim i Tužiteljstvu BiH proslijeđenim izvještajima o postojanju osnova sumnje da je više pravnih lica i sa njima povezanih fizičkih lica oštetilo Proračun BiH za nekoliko destina milijuna maraka na način da je izbjegnuto plaćanje indirektnih poreza prilikom uvoza, obrade i prodaje mesa u BiH”.

dnevno.ba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari