Connect with us

Vrhunac licemjerja Željka Sabe: Autobusi iz Hrvatske nisu dobrodošli, iz Novog Sada jesu

Objavljeno

-

Vukovar je dobio novog gradonačelnika: stari mu nije čestitao na pobjedi, već se obrušio na činjenicu da je HDZ dio birača doveo autobusima u Vukovar. Krajnje licemjerno od stranke koja je izbore dobivala upravo dovoženjem birača autobusima “Laste”, ali ne iz drugih krajeva Hrvatske, piše Marcel Holjevac za dnevno.hr

“Vratite se odakle ste došli”, poruka je koja se mogla čuti na Hrvatskom iseljeničkom kongresu u Zagrebu, održanom prošli tjedan u Zagrebu. Uputila ju je na prijemu kod Bandića neimenovana članica HMI-ja mr. sc. Antunu Babiću koji je s 20 godina napustio Jugoslaviju kao politički emigrant i vratio u Hrvatsku u travnju 1990. godine kako bi se priključio borbi za obranu i međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

izbori vukovar

Stvarno, izgleda da su jedini povratnici koji su u Hrvatsku dobrodošli oni koji su je napustili 95. godine u koloni predvođenoj srpskom vojskom. Patetično i jadno zvuči Sabino cendranje da je HDZ dobio izbore u Vukovaru dovodeći autobusima svoje birače iz drugih dijelova Hrvatske, kad se zna da SDP već godinama, ne samo u Vukovaru, dobiva izbore dovođenjem “Lasta-birača” autobusima iz Srbije. “Evo pobijedili su za četiri autobusa, a navodno ih je došlo osam do deset – rekao je bivši gradonačelnik Sabo, koji očito nije pohađao Jovanovićev građanski odgoj pa ne zna da u civiliziranim državama važi pravilo da se izbornom pobjedniku čestita i stisne ruku. Umjesto toga, Sabo je zacendrao kako oni imaju više autobusa od “Laste”: “Ovo je bila bitka ne sa vukovarskim HDZ-om nego sa cijelim HDZ-om koji su organizirali prijevoz za svoje članove do Vukovara. Imamo dokaze i fotografije autobusa i kombi vozila koji su dovozili ljude na glasanje, rekao je Sabo. Zanimljivo da fotografije lastinih autobusa pred biralištima od Knina do Vukovara postoje već preko desetljeća, ali do sad to nije bilo ništa ilegalno. Sabo smatra da o novom gradonačelniku Vukovara nisu odlučili ljudi koji žive u Vukovaru. Ali bar žive u Hrvatskoj, zar ne? Upravo na tom tragu je bio Penavin odgovor: “Dovodili smo birače autobusima jer ne računamo na one iz Novog Sada.” Stvarno, čudna je to logika po kojoj u Vukovaru ne mogu glasati oni koji žive negdje drugdje u Hrvatskoj, ali mogu oni koji žive negdje drugdje u Srbiji.

Hajka na “lažne birače”, odnosno “proklete hercegovce koji glasaju u zemlji u kojoj ne plaćaju porez” kulminirila je dvijetisućitih, što je zapravo bila ciljana kampanja kako bi se diskriminiralo birače prema mjestu stanovanja, što je propisima EU zabranjeno. Zanimljivo da su u njoj prednjačili “borci protiv diskriminacije”, koji inače smatraju da bi svi građani trebali biti ravnopravni neovisno o etnicitetu, vjeri, spolu i rasi, osim ako su Hercegovci ili katolici, ili općenito birači HDZ-a i desnih stranaka. Tada važe druga pravila, pa se valjda pravo glasa određuje prema tome koliko je tko poreza platio. Temeljem te logike bi trebalo postaviti pitanje koliko onda glasova bi trebao imati Todorić, i bi li pravo glasa trebali imati vječni studenti, NGO-ovci, nezaposleni, umirovljenici i razni drugi koji ne samo da ne plaćaju porez nego žive od proračunskog novca.

Vukovar, 04.11.2013 - Izmjena Statuta grada Vukovara na dnevnom redu Gradskog vijecaNajgori primjer te hajke je bio kad je stanoviti udbaš Rakar, navodno “novinar”, otkrio da u “jednoj jedinoj kući, na adresi Dusine 0”, žive 404 birača. A na adresi Dusine 999 živi njih tridesetak. Novinari u Hrvatskoj su se krenuli natjecati u kretenizmu svjesno nasjedajući na očitu laž – naime čak i Forrest Gump bi mogao iz priloženog shvatiti da 0 i 999 nisu kućni brojevi, nego se cijelo selo vodi kao jedna jedina adresa jer nema kućnih brojeva, što uostalom nije niti teško provjeriti – pa su išli računati koliko je visok neboder na broju nula u Dusini. To što nigdje ne postoji kućni broj nula, nego se on stavlja kao i “bb”, bez broja, tamo gdje brojeva nema, nikog nije bilo briga. Javnost je taj mamac, jasno, progutala, i ta medijska laž je poslužila kao temelj jedne ogavne šovinističke kampanje protiv Hercegovaca. Marko Rakar je za nagradu za “dejstvovanje protiv ustaša” trebao biti nagrađen, kao i svi njemu slični, dobro plaćenom sinekurom u uredu predsjednika Josipovića što je propalo kad se otkrila njegova upletenost u razne kriminalne radnje i višemilijunske dugove koje je ostavio iza svoje propale tvrtke.

Kad smo već kod njega, zanimljiv je detalj da je taj borac protiv “lažnih birača”, odnosno onih koji ne žive tamo gdje biraju, pokušao u Istri, u kojoj ne živi, utjecati na izbore preko fitkivnog ljepuškastog blogera Sandra, 20-godišnjaka čije se lice pojavljivalo na svim plakatima – dok se nije otkrilo da je zgodni i mladi “bloger Sandro” zapravo 40 – godišnji debeli i ćelavi Marko Rakar. Jasno je da Marko Rakar Sandra nije pisao iz ideala, jer niti živi u Istri, niti je osobno zainteresiran za zbivanja tamo, kao što nema nekih osobnih razloga za netrpeljivost prema Ivanu Jakovčiću – uostalom nije imao osobnih razloga ni za netrpeljivost prema Hercegovcima. Za taj ga je posao netko – platio. U izvješću o troškovima izborne kampanje stranke Ladonja tvrtka Mrak usluge d.o.o. u vlasništvu Marka Rakara navodi se: za bedževe mu je plaćeno 4.600,20 kuna, za nekakav oglas 25.685,65 kuna, a za oglašavanje 51.660,00 kuna. Za trošak izrade i održavanja bloga IDStra.com Rakar je najvjerojatnije dodatno nagrađen, ali javnost nikad neće doznati ni kako ni koliko ni od koga, iako se da pretpostaviti.

No vratimo se Vukovaru i Sabi. Na stranu priča s autobusima, nejasno je kako je jedan kandidat za Remetinec uopće mislio upravljati gradom? Iz zatvora, kao i kolegica mu Marina Lovrić Merzel rođena Sekulić? Branitelj sa zadnje crte, Sabo, u svom se mandatu istaknuo krađom novca od siromašnih Vukovaraca koji je trošio na viagru i kavice: može li jadnije od toga? Može, jer je predsjednik njegove stranke ultrapoštenih ljudi, Milanović, prvo rekao da SDP neće podržati Sabu, a potom ga je ipak podržao, ponovivši pritom kako je SDP jedina poštena stranka i jedini jamac poštene Hrvatske. To čak više nije niti smiješno.

vukovar_izbori_srbiOno što je još gadljivije je što je ćirilica na kojoj je Sabo inzistirao, kamen spoticanja u gradu, uvedena upravo forsiranjem biračkih popisa kako bi ispalo da u gradu ima mnogo više Srba nego što ih ima. Svima je manje-više jasno da u gradu nema dovoljno Srba koji tamo stvarno žive da bi se legalno uvela ćirilica, prema slovu zakona koje kaže da treba jedna trećina da bi natpisi bili dvojezični, no ovaj put Rakarima nisu smetali “lažni birači” niti smo od onih koji su vodili hajku protiv glasača – Hercegovaca – uključujući Sarajlije Jergovića i Ivančića – čuli i jedan glas prosvjeda o tome kako se ćirilica uvodi preko lažiranih biračkih popisa. Očito su oni nešto što se po potrebi obije o glavu jednoj ili drugoj stranci, ali niti jedna ih ne želi dovesti u red jer računa da bi od muljanja s lokalnim izborima mogla imati koristi. Podsjetimo – na lokalnim izborima smiju sudjelovati samo oni koji stvarno i žive u lokalnoj zajednici, za razliku od parlamentarnih i predsjedničkih na kojima smiju sudjelovati svi, neovisno gdje “plaćaju porez” – i to uključuje i Srbe iz Beograda koji imaju državljanstvo, ali i hrvatsku dijasporu u Australiji i Americi, pa i Hercegovce.

No mene zanima, zašto su oni koji su najglasnije ustali u obranu prava Srba na ćirilicu isti oni novinari i aktivisti koji su najglasnije ustali protiv prava Hrvata na prijevod na hrvatski srpskih serija na javnim TV stanicama u Hrvatskoj? Kad se jedan gledatelj požalio zašto “Žikina dinastija” nema hrvatske titlove, kako slovo zakona jasno nalaže, svi su se oni krenuli sprdati s “hrvatinama” koje eto ne razumiju srpski. Što će im hrvatski, rekli su tada, kad ionako razumiju srpski i bez prijevoda? Nitko od njih nije postavio pitanje što će onda Srbima ćirilica, kad svi pismeni Srbi ionako razumiju latinicu. Primjer je to dvostrukih moralnih standarda koji su vidljivi u Vukovaru i kod dovođenja birača autobusima: dok su oni Lastini autobusi dobri i antifašistički, dotle su HDZ-ovi autobusi ustašoidni i izborna prevara. Ostaje nadati se da će netko ipak jednog dana srediti biračke popise, iako ta nada počiva na slabim osnovama. Očito svima više odgovara situacija u kojoj mogu muljati.

izvor:Marcel Holjevac/dnevno.hr/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari