Connect with us

Vijesti

Vrhunac vodenog vala danas u Osijeku, ne očekuju se problemi

Objavljeno

-

foto HINA

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da bi tijekom nedjelje u Osijek trebao doći vrhunac vodenog vala, no dodaje da sve teče mirno pa se ne očekuju nikakvi problemi.

Trenutačni vodostaj rijeke Drave u Osijeku je 411 centimetara i tijekom protekle noći nije bilo značajnijeg porasta, ističe Vulin, napominjući da je Drava u posljednjih osam sati narasla svega dva centimetra, što je znak da se bližimo vrhuncu vodenog vala.

Predviđa da bi vrhunac vodostaja mogao dostići 430 centimetara, što je 20-tak centimetara više nego sada, no s obzirom na usporenu tendenciju rasta može se dogoditi da vrhunac vodostaja u Osijeku bude i nešto niži.

“Niti pod tim vodostajem apsolutno ništa neće biti ugroženo u Osijeku, što znači da ćemo ispratiti vodeni val prema ušću Drave u Dunav mirno i bez ikakvih problema”, poručio je Vulin.

Načelnik Stožera grada Osijeka i dalje upozorava stanovnike da zbog mogućih opasnosti koje nosi brza i mutna voda ne obilaze poplavljena područja već da ovaj prirodni fenomen promatraju s pristojne udaljenosti.

Naglašava također da snimke iz zraka pokazuju kako je ogromno šumsko močvarno područje sjeverno od Osijeka puno vode, što znači da bi u narednim danima i tjednima, kada se voda bude povlačila u svoje korito mogla uslijediti nova runda borbe protiv komaraca.

“Riječ je o tisućama hektara šumskih i močvarnih površina a s obzirom na to da smo u dosadašnjem dijelu sezone bili relativno uspješni mislim da ćemo to uspjeti i pred sam kraj ovogodišnje sezone borbe s komarcima, rekao je Vulin.

To će, međutim po njegovim riječima iziskivati i dodatna financijska sredstva i praktički dodatni angažman.

Podsjeća da je Grad Osijek u ovogodišnjem proračunu imao osiguranih 1,5 milijuna eura za borbu protiv komaraca od čega je 700 tisuća eura sredstava Grada Osijeka, 200 tisuća je osigurala Osječko-baranjska županija i 600 tisuća Vlada.

Dosad je potrošeno 986 tisuća eura, a na raspolaganju je još nešto više od 500 tisuća eura.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari