Pratite nas

Iz Svijeta

‘Vrije’ u Crnoj Gori: Sprema se masovni prosrpski prosvjed

Objavljeno

na

Za subotu 29. veljače u Crnoj Gori najavljuju se dosad najveći anticrnogorski i prosrpsko-proruski prosvjedi u obliku pravoslavnih litija (procesija) protiv u prosincu 2019. donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji SPC, tamošnja srpska manjina te Srbija smatraju protusrpskim.

Provučićevski i anticrnogorski mediji u Crnoj Gori najavljuju dolazak čak 200.000 prosvjednika te objavljuju da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović već pobjegao iz države, stvarajući time gotovo pučističku i trijumfalističku atmosferu i prijetnje.

>>> Mitropolit Mihailo: Srbija i SPC nikada se nisu pomirili s tim da je Crna Gora postala nezavisna država

Na prosvjede će organizirano doći i autobusi iz Srbije, iz srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske, te ostalih dijelova Crne Gore – organizirani prijevoz stoji oko 30 eura – tako da se ponavljaju priče iz Miloševićevskih “događanja naroda” s kraja 80-ih i početka 90-ih godina 20. stoljeća.

Zanimljivost podgoričkih prosvjeda je da će liturgiju u tamošnjem najvećem pravoslavnom hramu, Hramu Hristova vaskrsenja, predvoditi kijevski mitropolit proruske ukrajinske pravoslavne Crkve Onufrije, što ovim prosvjedima i cijeloj situaciji u Crnoj Gori daje dodatni širi politički kontekst.

Naime, Rusija je stala uz Srbiju u tom pitanju, a Ruska pravoslavna crkva podržala je negodovanje SPC-a u povodu crnogorskog Zakona. Dolazak proruskog mitropolita iz Ukrajine u Crnu Goru u jeku prosvjeda dodatna je poruka Podgorici, ne samo iz Srbije nego i iz Moskve, piše Jutarnji list

>>> ‘Crna Gora na rubu građanskog rata’

Podsjetimo da je carigradski patrijarh Bartolomej krajem 2018. godine priznao autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC), koju RPC ni SPC ne priznaju i zbog toga su prekinuli odnose s carigradskom patrijaršijom te Grčkom (Eladskom) pravoslavnom crkvom i još nekim pravoslavnim crkvama koje su priznale autokefalnost UPC-u.

Slanjem praktički predstavnika RPC-a u Podgoricu na najveći prosvjed i Beograd i Moskva odaslali su Crnoj Gori jasnu poruku. Ukrajinski veleposlanik u Podgorici rekao je da mitropolit Onufrije ne predstavlja niti je opunomoćenik Crkve ni države Ukrajine iako se tako predstavlja.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Crnoj Gori smatra potpuno neprikladnim da crkveni dostojanstvenik RPC-a komentira unutarnju politiku i stanje u Crnoj Gori uime Ukrajine. I iz UPC-a su javili da je jedini zakoniti predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Epifanije, piše Jutarnji list

U zemlji je, pak, objavljen proglas Pokreta za neovisnu i europsku Crnu Goru, u kojem se navodi da je država u postjugoslavenskom periodu izdržala znatno jače nasrtaje od “aktualne popovske histerije”, pa će izdržati i sadašnji velikosrpski napad.

Uzgred, SPC, osim ovoga, ima još jedan problem – raskol SPC-a u SAD-u. Tamo se dio svećenstva odcijepio od SPC-a i osnovao vlastitu crkvu, prisvojivši imovinu SPC-a. U Beogradu pozivaju “otpadnike” da se vrate ili će snositi posljedice.

Milo Đukanović: Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima iznutra i izvana

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Rusija spremna u lipnju testirati cjepivo za koronavirus

Objavljeno

na

Objavio

Direktor velikog ruskog istraživačkog centra rekao je u utorak predsjedniku Vladimiru Putinu da je njegov laboratorij spreman od lipnja testirati na ljudima eksperimentalno cjepivo protiv novog koronavirusa.

Na sastanku Putina s direktorima glavnih ruskih istraživačkih centara koji je prenosila televizija, Rinat Maksjutov, ravnatelj državnog laboratorija Vektor, najavio je prvu fazu kliničkih ispitivanja triju cjepiva za 29. lipnja na uzorku od 180 dragovoljaca.

“Već su osnovane skupine dragovoljaca. Primili smo više od 300 kandidatura”, rekao je Maksjutov.

Dodao je da su znanstvenici u laboratoriju blizu sibirskog grada Novosibirska razvili prototipove cjepiva bazirana na šest tehnoloških platformi. Trenutno se testiraju na miševima, zečevima i drugim životinjama kako bi se odredio prototip do 30. travnja.

Pojasnio je da bi predklinička testiranja trajala do 22. lipnja, a potom bi počela testiranja na ljudima.

Rinat Maksijutov je također rekao da bi prva ispitivanja na ljudima mogla početi već od svibnja “ako to odobri ministarstvo zdravstva”.

Po njegovim riječima, Vektor raspolaže s cjepivima za druge bolesti koja bi se mogla upotrijebiti za razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Laboratorij Vektor je vodio tajna istraživanja biološkog oružja tijekom sovjetskog razdoblja i raspolaže uzorcima raznih virusa, od velikih boginja do ebole.

U Rusiji je trenutno 7497 oboljelih, a 58 ljudi umrlo je od novog koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju: WHO je stvarno uprskao

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i optužio je da je prebliska Kini i da loše vodi pandemiju koronavirusa.

“WHO je stvarno uprskao”, napisao je na Twitteru predsjednik dok je zemlji više pd 11.000 osoba umrlo od Covida-19.

“Čudno, velikim dijelom ih financiraju Sjedinjene Države, a oni su usredotočeni na Kinu. Pomno ćemo razmotriti tu situaciju”, dodao je.

“Srećom, nisam poslušao početne savjete da ostavimo otvorene granice s Kinom. Zašto su dali tako pogrešan savjet?” pitao je.

Sjedinjene Države imaju najveći broj zabilježenih slučajeva zaraze Covidom-19.

Broj umrlih od bolesti u zemlji se povećava posljednjh dana na više od 1000 dnevno i približava se jezivim rekordima Italije i Španjolske.

Utorak je bio dosad najsmrtonosniji dan od izbijanja epidemije u saveznoj državi New Yorku. Guverner Andrew Cuomo izvijestio je o 731 novom smrtnom slučaju, čime je broj umrlih porastao na 5489.

New York ima 138,836 potvrđenih slučajeva zaraze, što ga čini daleko najpogođenijom državom u SAD-u. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari