Connect with us

Analiza

Vrijeme je za odabir

Objavljeno

on

Poštujući zakonske odredbe i etički kodeks, ovu analizu odlučio sam napisati danas, jer već sutra je na snazi ‘predizborna šutnja’, piše Ante Rašić

Osnovna vodilja ove moje analize su tri provedene ankete i prikazani rezultati, te je li na osnovu njih moguće projicirati izbornog pobjednika, novu saborsku većinu i novog predsjednika vlade. Komparirajući trendove, projekcije anketa ali i koristeći neke znanstvene podatke, s velikom vjerojatnosti može se sve predvidjeti s približnom točnošću.

Analizom sve tri agencije, ali i naručitelje tih agencija rekli bi da između svake postoje ogromne razlike ali to nije točno. Sve tri agencije imaju rezultat u granicama statističke pogreške, samo su naručitelji tih anketa manipulirali podacima i time unosili zbrku ne samo kod gledatelja već i političkih stranaka. O tome da manipulacija izbornim anketama nije samo hrvatska izmišljotina i da se to radi svuda u svijetu pisao sam nekoliko puta, a poznavatelji prilika u SAD svjedoče da su neke agencije to radile i rade u njihovoj predsjedničkoj kampanji pa sada Trumpov prelazak u vodstvo za neke predstavlja veliko iznenađenje i razočarenje. Isto tako i neke hrvatske političke opcije razočarane su rezultatima anketa kod nas.

Anketu agencije Hendal koju je naručila i prezentirala HRT ne želim ali niti mogu koristiti u analizi ili projekciji. Ta anketa je loša, loše prikazana ali i loše odrađena, izrazito ne profesionalno, bilo od strane anketara bilo od prezentera. Koristio sam se anketi Promocije i anketi Ipsosa, jedna je telefonska , a druga terenska, svaka ima svoje mane i prednosti ali se da iščitati trend i raspoloženje biračkog tijela. Osim anketa, vodio sam se znanstvenim podacima o udjelu ruralnog i urbanog glasačkog tijela ovisno o izbornim jedinicama.

– Predviđanja Promocije, bez obzira na problematično telefonsko ispitivanje, prilično dobro napravljeno, popraćeno sa svim relevantnim statističkim podacima, uz katastrofalnu i navijačku prezentaciju koja nije pomogla NK već im odnemogla i unijela popriličnu zbrku u njihove redove. Osim što im je unijela zbrku i nervozu, poremetila im je i proces i strategiju izborne kampanje. Dodavanje gubitnih mandata u fiksne dobitne, a skidanje dobitnih mandata i pripisivanje D’Hondtu trebalo je biti u službi prikazivanja dobitnog trenda, a pretvorilo se u mobilizaciju desnog biračkog tijela, odnosno birača HDZ-e. Pogotovo je to izraženo u padu potpore pravaških opcija gdje su se birači u strahu od gubitka izbora i povratka Milanovića na vlast, vratili izvornoj opciji tj. HDZ-i. Kod telefonskog ispitivanja najveći problem predstavlja ispunjenje potrebnih parametara jer se preko 20 % građana prestalo služiti fiksnom telefonijom, pogotovo mlađa populacija. Agencija navodi da postoji preko 10 % neodlučenog biračkog tijela i u tih 10 % , koji nisu sociološki obrađeni, kriju se rezultati nekih stranaka i opcija koji nisu kvalitetno obrađeni niti prikazani. Prije svega mislim na BM365 i Živi zid. Upravo će se ta razlika pojaviti u ispitivanju druge agencije.

– Zadnja anketa koja je rađena, bila je terenska anketa Ipsosa u suradnji s NOVA TV , sjajno prikazana od voditelja uz objašnjenja o fiksnim, dobitnim i gubitnim mandatima. Uvijek se terenska anketa, bez obzira na relativno mali uzorak smatrala najkvalitetnijom. Iz Ipsosove ankete lako je moguće iščitati trend i sve opcije oko sastavljanja saborske većine i vlade, kao i eventualne rezerve neke političke opcije u broju mandata.

Kod obje ankete je vidljivo da su ključ izbora i saborske većine stranka BM 365, MOST i Živi zid, a da će SDP s partnerima dijeliti oko 110 mandata i da će se rezultat između njih kretati u plus minus 1 mandat. Tu neosporno postoji prednost HDZ-e jer ni jedna anketa nije obuhvatila ruralni dio s manje od 1000 stanovnika, a znanstveni podaci kažu da je to prostor gdje najviše birača izlazi na izbore ali da to biračko tijelo predstavlja bazen desnih opcija u pravilu HDZ.

Sama kampanja bila bi dosadna da nije ispada Zorana Milanovića kojem je ovaj put tempo diktirao Andrej Plenković. Izuzetno dobro je Andrej Plenković puštao da Milanović u nedostatku odgovora na Plenkovića , Milanović upadao u zamku i svaki njegov pokušaj zaoštravanja retorike u pravcu ideoloških podjela, završio je katastrofalno za Milanovića. Jedini rezultat koji je Milanović zaradio, prije svega zahvaljujući njemu sklonih medija je sukob sa susjedima ali i sigurni odljev jednog većeg dijela hrvatskih Srba, političkih Hrvata, odnosno onih koji glasaju na nacionalnim listama.

Kako se kampanja približavala kraju tako je se mijenjala retorika pojedinih mogućih koalicijskih partnera, ali i stišavanje nekih želja kod istih. Tako smo došli do verbalnih okršaja putem medija čelnika HNS i MOST-a , a sve izgleda kao dodvoravanje najpoželjnijem ženiku- Andreju Plenkoviću, pa se to može protumačiti kao stara narodna poslovica – Tko prvi djevojci njegova djevojka.
Ništa to nije neočekivani jer i jedna i druga stranka nema svrhu postojanja ako nije na vlasti i siguran sam da će Vrdoljak vrlo brzo izjaviti kao nakon lanjskih izbora- NK više ne postoji. Na tragu toga su i signali koji stižu iz MOST-a o prihvatljivosti Plenkovića za premijera. Obe te stranke, svjesne su opcije da se na tragu dobrih rezultata stranaka BM365 i Živi Zid, HDZ otvara opcija formiranja saborske većine s njima i dijelom njih uz pomoć nacionalnih manjina i HDSSB.

Iz svega ovoga proizlazi da će novi premijer biti Andrej Plenković, pred kojim će biti izbor nekoliko koalicijskih partnera, pa će najveći problem za njega biti izabrati opciju koja će garantirati stabilnu vladu.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari