Connect with us

Vrijeme je za upis na faks

Objavljeno

-

Imate kćer ili sina maturanta a i dovoljno životnog iskustva da ih možete posavjetovati u pogledu odabira daljnjeg školovanja. No čini mi se da su vaši savjeti odbačeni prije nego što ih izgovorite. Kako  se ponašati ?

[dropcap]B[/dropcap]ez obzira žele li na djecu prenijeti vlastita iskustva ili im žele nešto „bolje „ , „više „ ili „drukčije „, roditelji žele da se njihovi savjeti uzmu u obzir. Djeca pak u nastojanju da se izbore za pravo na vlastite pogrješke i životne putove, često čine upravo suprotno. To i u jednima i u drugima može izazvati osjećaj tuge i neuspjeha.

brucos Bez obzira na razlike u odgoju i odnosima između roditelj i djece, većina roditelja duboko proživljava uspjehe i neuspjehe svoje djece. Kako djeca prolaze iste dvojbe koje su i oni sami prolazili ( prve ljubavi, odabiri  za školovanje,  profesiju…) roditelji na neki način počinju ponovno vrjednovati vlastiti životni put.

Postanu svjesni svoje srednje dobi i pojavljuje se možda prvi put, svijest o tome da njihov život nema više uzlaznu putanju.

majka-i-sin-485x273Istodobno , djeca tijekom vlastitog sazrijevanja shvaćaju da roditelji nisu oni koji sve znaju, sve mogu riješiti i čije je mišljenje uvijek ispravno

Istraživanja su pokazala jasnu povezanost između sposobnosti roditelja da se otvoreno i zrelo suoče sa svojom srednjom dobi i sposobnosti njihove djece da bez većih potresa svladaju razdoblje adolescencije. Projiciranje vlastitih želja i ambicija gotov uvijek završava loše i po roditelje i po djecu.

Stoga nemojte željeti živjeti živote svoje djece umjesto njih, ali uporno govorite što mislite i obrazložite to jasno i razumno. Čak i ako prva reakcija bude lupanje vratima bez dvojbe ćete se  nakon  nekog vremena iznenaditi da su sve čuli i razmišljali o tomu

 Prim. Dr sc. Marina Kuzman

Kamenjar.info/kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas