Connect with us

Hrvatska

Vučevica – Otvoreni radovi na izgradnji središta za osposobljavanje vatrogasaca

Objavljeno

on

U naselju Brčići na području Vučevice u srijedu su otvoreni radovi na izgradnji Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih vatrogasnih snaga u okviru projekta Firespill koji se provodi kroz program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske.

Projekt se financira sredstvima Europske unije. Cjelokupna vrijednost tog hrvatsko-talijanskog projekta je oko 120 milijun kuna, a najveći dio – oko 65 milijuna kuna usmjeren je za projekte na području Splitsko-dalmatinske županije kojim upravlja RERA- Regionalna razvojna agencija za tu županiju.

Označavajući početak radova na izgradnji središta premijer Andrej Plenković je istaknuo kako je Vlada darovala zemljište u za izgradnju tog središta u Brčićima i time dala doprinos razvoju Dalmatinske zagore.

Po njegovim riječima, lokacija u Brčićima je geografski povoljna jer se nalazi u blizini Divulja gdje je već godinama glavno vatrogasno središte u Hrvatskoj.

“Ovo novo središte za obrazovanje vatrogasnih postrojbi, projekt je koji se radi kroz prekograničnu suradnju programa Interreg između Hrvatske i Italije i uvjeren sam kako je to još jedan dobar primjer prakse korištenja financijskih sredstava Europske unije,” rekao je Plenković. Dodao je kako je novo središte za osposobljavanje vatrogasca iznimno važan projekt za Splitsko-dalmatinsku županiju i cijelu Hrvatsku, jer će se vatrogastvo u Hrvatskoj podignuti na još veću razinu. Ocijenio je da je Vlada kojoj je on na čelu u proteklih nekoliko godina osnažila hrvatsko vatrogastvo.
“Imamo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja je na razini središnjeg državnog ureda, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković upravlja godišnjim proračunom oko 450 milijuna kuna,” rekao je Plenković.

U tom pogledu će ovakav centar za osposobljavanje vatrogasnih postrojbi omogućiti da budemo još učinkovitiji i uspješniji u prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama u budućnosti. Njih nažalost nećemo moći izbjeći, izgledno je da će ih biti i zbog klimatskih promjena, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade uputio je zahvalu svima koji su svoj trud i znanje uložili u pripremu tog projekta te izrazio uvjerenje da će se na ovaj način ostvariti kvalitetu hrvatskoga vatrogastva na višoj razini no što je to danas.

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije RERA Jozo Sarač je istaknuo kako će središte u Brčićima imati i ispostavu na području Dubrovačko-neretvanske županije. Po njegovim riječima, središte će osim na osposobljavanju vatrogasaca surađivati i s ustanovama koje se bave morskim havarijama, to jest onečišćenjima mora.
“Planirana je nabava vozila, opreme i sustava telekomunikacije te uspostava poligona za vježbanje kako bi se intervencijama osiguralo što manje štete u slučaju prirodnih katastrofa,” objasnio je Sarač. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari