Connect with us

Balkan

Vučić: Beograd se ne bavi tuđim granicama

Objavljeno

on

Službena politika je da su granice Srbije nepovredive, a Beograd se ne bavi tuđim granicama, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući kritike u regiji poslije izjave ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina o stvaranju “srpskog svijeta”.

Vulin je ranije rekao da “srpski svijet” vidi kao jedan “politički i državni prostor”, koji se treba ostvari “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”, te da ne zna koliko će trebati vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu, ali je preduvjet za kreiranje političkog jedinstva „u političkom smislu“ da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

Iz vrha vlasti Bosne i Hercegovine predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pozvali su da se ogradi od Vulinovih izjava, Priština drži da su te poruke “oslikavaju politiku službenog Beograda” dok je iz Crne Gore stigla potpora prosrpske Demokratske fronte (DF).

Komentirajuću kritike upućene Vulinu iz zemalja u regiji Vučić je ocijenio kako “nije u pitanju hajka na Vulina” već na njega i na Srbiju.

“Svaki put kažu ‘to su Vučić i Srbija’ jer moraju u Srbiji naći krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je službena politika Srbije – da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo čuvati svoje i na jasan i nedvojben način pokazati šta je naša politika”, rekao je Vučić za televiziju Pink u Bruxellesu poslije današnjeg nastavka dijaloga s predstavnicima vlasti u Prištini započetog 15. lipnja.

Na upit kako komentira tvrdnje da Vulinove izjave nose fašističke poruke, Vučić je podsjetio da su to bile ocjene na stranačkom skupu i da se u komentarima tih ocjena “od Srba lako prave fašisti, a od svih drugih prijatelji”.

Šefica diplomacije BiH Bisera Turković poručila je poslije Vulinove izjave kako se Vučić odmah treba ograditi od tih stajališta jer bi, u suprotnom, značilo da je njegova i službena politika Srbije, rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je cilj pripojiti dijelove BiH Srbiji.

Vulin je, reagirajući priopćenjem na ocjene Bisere Turković rekao kako je u svojoj izjavi rekao “da će se Srbi ujediniti mirno, bez i jednog metka kada se za to steknu uvjeti”.

“Ako su mogli Nijemci, zašto ne bi mogli i Srbi, ili ste vi i protiv ujedinjene Njemačke?”, upitao je Vulin ministricu vanjskih poslova BiH.

Šef Kluba zastupnika Stranka demokratske akcije u parlamentu BiH Adil Osmanović Vulinovu izjavu o “srpskom svijetu” nazvao je drugim imenom za “Veliku Srbiju” i idejom koja je analogna nacističkoj ideji “životnog prostora”, prenosi Hina.

Vulin: Zadatak ove generacije političara je stvaranje ‘srpskog sveta’, objedinit ćemo sve Srbe

Aleksandar Vučić kazao je u ponedjeljak kako se tijekom dijaloga s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem “nije moglo ništa dogovoriti”.

“Dobili smo prijedloge EU-a koji su usuglašavani s našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti suglasila s onim što je Unija predložila, tri točke – da intenziviramo napore da identificiramo ostatke nestalih osoba, da se suzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabiliziraju situaciju na terenu i treće, da se redovito sastaju jednom mjesečno i glavni pregovarači i da pripremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli dogovoriti se oko ove tri točke”, rekao je Vučić, javlja RTS.

Napomenuo je kako ne želi prihvatiti da je krivnja za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija, kako kaže, prihvatila sve što je Europska unija ponudila, bez amandmana.

– Mi ćemo biti na raspolaganju, spremni razgovaratio svemu, ali neki ne žele, sve se svodi na jedno isto – netko će natjerati Srbiju da prizna Kosovo i to je sve – naveo je srbijanski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je naglasio kako bi pregovarači trebali imati novi sastanak krajem kolovoza, o tehničkim pitanjima.

– To što će se vidjeti opet, ne znači ništa, bolje da se nismo ni vidjeli poslije onakvog sastanka –  kazao je Vučić novinarima nakon završetka novog kruga dijaloga Srbije i Kosova na najvišoj razini, uz posredovanje Europske unije.

U sklopu nastavka dijaloga, sastali su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, uz učešće visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR