Connect with us

Balkan

Vučić: ‘Bit će loših vijesti, neke države su nam zabile nož u leđa!

Objavljeno

-

Foto: EPA

‘Paradoks je da će Nijemci otvoriti raspravu o tome. Da nam poslije Prvog i Drugog svjetskog rata Njemačka sudi uvodnim obraćanjem‘

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u New Yorku gdje je održao nekoliko sastanaka sa stalnim predstavnicima država članica pri Ujedinjenih naroda.

U četvrtak, 23. svibnja, prisustvovat će sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj će biti razmatran prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Na početku govora iz New Yorka rekao je kako je “dobio razočaravajuće informacije da će neke zemlje promijeniti stav oko rezolucije i prikloniti se onima koji su veliki i jaki, ali će biti i onih koje će izdržati pritisak i boriti se za istinu”. Osvrnuo se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju su potvrdili međunarodni sudovi.

“Dobili smo podatke, bit će razočaravajućih vijesti o odnosu nekih država od kojih nismo očekivali nož u leđa, ali bit će i onih koji će izdržati pritisak”, rekao je Vučić, javlja N1.

Rekao je kako vjeruje da će se mnogi koji će glasati za rezoluciju pravdati i objašnjavati kako to rade za dobro Srbije.

“Ponavljat će praznu priču da to nije kolektivna krivnja srpskog naroda i da oni vole Srbe itd., a onda očekujete već od petka i subote pokušaje smirivanja situacije – Srbi su nam najbolji prijatelji i nastavimo kao da ništa nije bilo”, rekao je Vučić.

Dodao je da postoji desetak zemalja koje sebi ili bilo kome drugome ne mogu objasniti zašto će glasati i ići protiv srpskih prijatelja, osim da su poslušnici nekih većih.

“Nijemci će otvoriti Opću skupštinu UN-a kao najizraženiji paradoks. Kako je sudbina čudna, pa se događa da nam Njemačka i nakon Prvog i Drugog svjetskog rata sudi. Odgovorit ću, ovo mi je jako teško i jako dobro razumijem. Vidim kako neki već pričaju što će raditi u sljedećoj vladi, jer se podrazumijeva da će biti marionete i da će služiti onima koji donose rezoluciju protiv Srbije. Neću na to pristati, ali ću se boriti za Srbiju”, rekao je Vučić.

Od prvog spominjanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Vučić vodi žestoku kampanju negiranja genocida i lobiranja da se rezolucija ne usvoji, često koristeći termine kojih nema u Rezoluciji, poput one da su svi Srbi etiketirani kao krivci za počinjeni genocid. Sličnu propagandu u Bosni i Hercegovini širi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić je na Instagramu objavio i poruku građanima Srbije u kojoj navodi kako se boji da će Grčka u Ujedinjenim narodima glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Radili smo naporno i imamo mnogo prijatelja. Mnogima je teško, mnogi su pod velikim pritiskom. Pojavile su se vijesti, kao da je sigurno da će Grci glasati za rezoluciju.

Ja ne vjerujem u to, ja vjerujem u naše grčke prijatelje, u našu grčku braću i u mnoge druge da će pokazati svojim glasom koliko poštuju svoje srpske prijatelje i pozivam ih da budu suzdržani.

Znam da ne mogu da budu protiv. I hvala svima u našoj zemlji Srbiji. Pozivam sve naše prijatelje širom svijeta da još jednom podignu glas u zaštitu slobodarskih malih naroda koji nemaju veću zaštitu od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Hvala svim građanima Srbije na ogromnoj podršci i kao što rekoh, nema nazad. Iza nas je samo Srbija, tako da – pobijedit će Srbija”, kazao je Vučić u svojoj video poruci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas