Connect with us

Komentar

Vučić citirao jasenovačkog ‘mučenika’ i ‘sveca’ koji nikada nije postojao

Objavljeno

-

Poimenični popis žrtava Jasenovca navodi kao službenu brojku onu od 83.145 žrtava. Međutim, radovi nekolicine povjesničara, akademika i novinara posljednjih petnaestak ozbiljno dovode u pitanje i tu brojku, koja je očito i dalje potrebna zagovornicima jasenovačkog mita kako bi njome kao bičem mogli udarati po hrvatskom narodu, ali ujedno dobili i „opravdanje“ za bleiburšku topografiju smrti u svibnju 1945, piše Davor Dijanović za Vigilare

Naime, već smo u velikom broju slučajeva svjedočili tome da kad se pokaže da netko nije ubijen u Jasenovcu da se brže-bolje dopišu nove osobe koje su tamo navodno stradale. Mit se jednostavno mora održavati pa ako treba i krivotvorenjem i znanstvenom korupcijom.

Hrvatski je problem taj što i strukture u Hrvatskoj ne žele otkrivanje stvarne povijesne istine o Jasenovcu. Nema dvojbe da je u Jasenovcu bili ubojstava no službena je brojka vrlo upitna. Kad se pogledaju rezultati istraživanja Igora Vukića, Blanke Matković i dr. autora jasno je kako se radi o krivotvorini.

Aleksandar Vučić samo koristi nakaradan odnos Hrvatske prema Jasenovcu. Jasenovačka mitologija u vremenu Jugoslavije služila je kao bič za Hrvate koji je trebao onemogućiti stvaranje samostalne Hrvatske. Jer ako je jedan narod ubio 800.000 ljudi onda kao genocidan ne zaslužuje vlastitu državu. Danas se mitomanija koristi kao sredstvo discipliniranja i sprječavanja navodnih nacionalističkih tendencija.

Nije nikakvo čudo što Srbi lažu o Jasenovcu. Rekao je davno Dobrica Ćosić da lažu stvaralački, maštovito, inventivno i da im je laž najviše pomogla u njihovoj povijesti.

Aleksandar Vučić samo je jedan od majstora laži koji je mimo službenih kanala želio doći u Hrvatsku, teatralno prodavati velikosrpske laži i provocirati. Kad to već nije uspio sada, u skladu sa starim mitom ugroženog Srbina, želi prikazati Srbe kao ponovno žrtve “ustaša” dok „ceo svet o tome ćuti”.

Pritom je ponovio izreku „samo vi radite svoj posao“ koja se pripisuje tzv. jasneovačkom mučeniku Vukašinu. Nevolja je u tome što taj čovjeka nikada nije postojao, ali ga je SPC proglasili „svetiteljem“. Bolest do bolesti!

Velikosrbi lažu i lagat će. Njihovi političari, profesori, novinari, ali i njihova kinematografija koja trenutno radi na filmu o Oluji, a ranije je snimala i film o jasenovcu. Laž, pokvarenost i iracionalnost osnovno su obilježje velikosrpske ideologije.

Tome se možemo suprotstaviti jedino suverenističkom politikom i zahtijevanjem da se utvrdi istina. Kompromisima s jasenovačkim mitom nikako ne.

Davor Dijanović/Vigilare

Vučić hrvatskim vlastima: ‘Samo vi radite svoj posao!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas