Connect with us

Iz Svijeta

Vučić i Dačić: Srbija neće biti parking i čekaonica za migrante

Objavljeno

on

Srbija je dosad bila primjer kako se ozbiljno i odgovorno postupa u migrantskoj krizi, ali neće dopustiti da bude parking niti čekaonica migrantima, poručio je u subotu službeni Beograd u povodu novog izbjegličkog vala koji je dopustila Turska.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u odvojenim su izjavama istaknuli da će Srbija pokazati solidarnost, poštovanje, ljudsku dobrotu i gostoljublje, ali da će istodobno zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

„Ako netko stvarno misli da u Srbiju u jednom trenutku treba ubaciti 100, 150 ili 200 tisuća migranata – to se neće dogoditi“, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za Radio-televiziju Srbije, odgovarajući na pitanje šta ako Turska otvori granicu za najmanje dva milijuna migranata.

Istim povodom, srbijanski šef diplomacije je, komentirajući odluku turskih vlasti da propuštaju migrante ka Europi, rekao kako je bitno što Srbija „nije ni prva zemlja u koju dolaze migranti, niti njihova krajnja destinacija“, ali će se nastaviti „ponašati veoma odgovorno“.

On je ocijenio da su u tijeku „geostrateške igre“ između Turske, EU, Rusije i drugih partnera u vezi sa sukobima u Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan Turska izjavio je ranije tijekom dana da će Turska granice prema Europi ostaviti otvorene kako bi migranti mogli proći, optuživši Europsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će Mađarska ojačati južnu granicu nakon što ga je turski predsjednik Tayyip Erdogan obavijestio da Turska više ne može zaustavljati priljev migranata, izvjestila je u subotu agencija Reuters. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari