Connect with us

Balkan

Vučić i Kurti stigli u Ohrid na razgovore o normalizaciji odnosa

Objavljeno

-

Hina/Epa

Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigli su u subotu u Sjevernu Makedoniju na novi krug razgovora s dužnosnicima EU-a o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Kurti i Vučić odvojeno će razgovarati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom prije zajedničkog razgovora, a kasnije se očekuje novinska konferencija.

“Optimističan sam”, rekao je Kurti uoči sastanka u Ohridu. “Došao sam ovdje s dobrim ciljem, s dobrom voljom i s vjerom da će se ono što je prije dogovoreno ovdje nastaviti kroz razgovore za provedbeni plan i na taj način postići konačni dogovor o normalizaciji”, dodao je.

Kosovo i Srbija prošlog su se mjeseca u Bruxellesu složili s dogovorom o normalizaciji odnosa uz podršku Zapada nakon gotovo 10 godina dijaloga uz posredovanje EU-a.

Međutim, još je potreban dogovor o aneksu o provedbi plana koji će biti u središtu subotnjih rasprava.

“Oči EU-a i zapadnog Balkana su usmjerene prema Ohridu danas”, tvitao je Borrell.

Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji također sudjeluje na razgovorima u Ohridu, kazao je za prištinski RTV21 kako “želi upozoriti da možda nećemo imati konačni sporazum”.

“Radit ćemo prema finalizaciji aneksa, a očekujem puno napretka”, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas