Connect with us

Balkan

Vučić: Ideja Otvorenog Balkana s vremenom će samo jačati

Objavljeno

-

Foto: EPA

Inicijativa Otvoreni Balkan je velika ideja koja će vremenom samo snažiti, izjavio je u utorak u Tirani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je za Radio-televiziju Srbije, uoči trilateralnog samita Srbija-Albanija-Sjeverna Makedonija, rekao da će sporazumi koji će danas biti potpisani u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan biti “nukleus nečega što će stvoriti da ovaj dio Europe suštinski bude bez granica mnogo prije nego što se mislilo”.

Cilj Otvorenog Balkana je da se regionalna suradnja uspostavi na načelima Europske unije o slobodnom protoku ljudi, roba, usluga i kapitala, uz povećanje trgovine, unapređenje ekonomske suradnje i poboljšanja međusobnih bilateralnih odnosa.

Premijeri Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, danas u Tirani razgovaraju o daljnjem razvoju te ideje i inicijative koja je otvorena za sve zemlje regije, a najavljeno je potpisivanje sporazuma o slobodnom protoku radne snage, o akreditacijskim tijelima te uvezivanju elektronskog sustava.

Skup, kojem je domaćin Edi Rama, praćen je prosvjedima pristaša nekadašnjeg albanskog premijera Salija Berishe, koji se protive inicijativi, a sinoć su ispred zgrade albanske vlade s jarbola skinuli i zapalili zastavu Srbije.

Komentirajući taj incident, Vučić je rekao kako je “nedopustivo da se skrnave simboli bilo koje države” i da je država Albanija reagirala ozbiljno i odgovorno.

“Moramo gledati u budućnost i razumjeti kad se oni ljute kada mi palimo njihove zastave, a to se dogodilo prije dolaska Edija Rame u Srbiju. Neću ulaziti u njihove unutarstranačke razloge, ali naravno da je nedopustivo da skrnavite simbole i mislim da je Albanija reagirala promptno, ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić.

Rama je, reagirajući na prosvjede svojih političkih protivnika, sinoćnju radnu večeru, umjesto u Tirani, kako je bilo predviđeno, organizirao u Elbasanu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari