Connect with us

Vučić mandatar za sastav nove vlade Srbije

Objavljeno

-

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dodijelio je danas mandat lideru SNS-a Aleksandru Vučiću za sastav nove vlade Srbije.

Nikolić je nakon susreta sa Vučićem izjavio da danas počinje velika odgovornost Aleksandra Vučića čija će vlada imati mnogo sudbonosnih odluka.

“Dogovorili smo se da potpuno timski surađujemo, posebno u vezi s odlukama koje neće biti popularne”, rekao je Nikolić, dodavši da je Vučić unaprijed preuzeo odgovornost.

I Vučić je istakao da se moraju suočiti sa surovom stvarnošću i donositi nepopularne odluke.

“Očekujem da u naredne četiri godine od Srbije napravimo zdravu i prosperitetnu zemlju. Morati ćemo da radimo na prihodima i rashodima budžeta, kao i reformama”, rekao je Vučić.

Ponovio je da će budući posao vlade biti strukturne reforme, koje će do ljeta ove godine sadržati reforme u zakonodavnom sistemu, prije svega u oblasti radničkih prava, privatizacije i osiguranja. Prema njegovim riječima, “strukturne reforme mogu obuhvatiti rješavanje problema u restrukturiranju poduzeća , kao i promjenu sistema u funkcioniranju javnih poduzeća”.

“Očigledno ćemo biti izloženi gnjevu ljudi. Javna poduzeća neće biti vezana za ministarstva i političke stranke. Veliki broj direktora će biti stručnjaci”, naveo je između ostalog budući premijer Srbije.

Vučić je priopćio da će buduća vlada najvjerojatnije imati 16 ministarstava, da će je, pored liste koju on predvodi, činiti Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, te da se konačan sastav vlade očekuje u nedjelju nakon potpisivanja koalicionog sporazuma.

Mandatar buduće srbijanske vlade je ocijenio da je ona sastavljena u najkraćem mogućem roku, ali i da će je činiti veliki broj eksperata.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s planovima vlade, Vučić je rekao da će se već za dvije godine, nakon provođenja reformi, vidjeti poboljšanje situacije u Srbiji, ali i da je razočaran najavom štrajkova. 

Oslobodjenje.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari