Pratite nas

Nebuloze

Vučić napustio Bruxelles – Dosta mu je kako kaže, “hrvatskog iživljavanja!”

Objavljeno

na

Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Bruxelles. Razlog je, kao što se najavljivalo, to što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

U Bruxellesu je ostala samo ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović.

Podsjetimo, Vučić je ranije izjavio da je “dosta hrvatskog iživljavanja” i najavio da će, ukoliko s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini ne bude postignut dogovor o deblokadi poglavlja 26 koje stopira Hrvatska, još večeras napustiti Bruxelles i neće nazočiti sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, izvjestili su u ponedjeljak navečer beogradski elektronički mediji.

Europski diplomatski izvori rekli su da glede otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, ima nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Vučić je, kako javljaju beogradski mediji pozivajući se na njegovu izjavu televiziji Prva, rekao da je “dosta hrvatskog iživljavanja” i da će ubuduće “drugačije razgovarati”.

“Srbija je cijelo vrijeme bila strpljiva i trudila se da ne reagira, ali će od sada drugačije razgovarati”, rekao je Vučić za komercijanu televiziju Prva.

Srbijanski premijer otputovao je u Bruxelles gdje će se sastati s visokom predstavnicom Mogherini, a ne bude li postignut dogovor o deblokadi poglavlja 26, još večeras će napustiti Bruxelles, navode mediji.

Njegov bi povratak značio da neće nazočiti sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, na kojoj bi trebalo biti razmatrano otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

Vučić je najavio da će se, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu i on napusti Bruxelles, “obratiti javnosti”.

Sve zemlje članice EU-a do sada su se suglasile da Srbija otvori poglavlja 5 – Javne nabave, te poglavlje 25 – Znanost i istraživanja, a radna tijela EU-a danas i sutra sastaju se u nastojanju da budu usuglašena stajališta svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je danas na tiskovnoj konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom da je hrvatska blokada “sitna stvar” koja pokazuje “neprincipijelnost pozicije” kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtjevima koje ima službeni Zagreb.

“Hoćemo li otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet mjeseci – pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga? Sitna je to stvar”, rekao je Dačić novinarima na tiskovnoj konferenciji.

Dačić je ocijenio kako bi Unija trebala “mnogo više pažnje posveti onom što se događa u Hrvatskoj”.

“Ako je Hrvatska ta koja će odlučivati o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo zanimanje”, rekao je Dačić.

Međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom održat će se u utorak na marginama sastanka Vijeća za opće poslove, koji čine ministri za europske ili vanjske poslove zemalja članica. Ministri će na tom sastanku usvojiti zaključke o proširenju u kojima će, između ostaloga, pozvati Srbiju da poštuje prava nacionalnih manjina.

“Posebnu pozornost treba posvetiti poštovanju temeljnih prava, uključujući zaštitu najranjivijih skupina, kao i nediskriminatorni tretman manjina u Srbiji, uključujući u području obrazovanja, uporabe manjinskih jezika, pristupa medijima i vjerskim obredima na manjinskim jezicima”, kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi Vijeće trebalo prihvatiti u utorak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Ima li u najnovijem komentaru ‘druga Stazića’ elemenata kaznenog djela?

Objavljeno

na

Objavio

‘Ako je ovo dozvoljeno saborskom zastupniku onda zaista ne vidim razloga braniti onima koji žele hodati u ustaškim uniformama, da to i čine’, komentirao je potpredsjednik HHO Igor Peternel, isječak komentara kojega je navodno napisao Nenad Stazić u raspravi ispod ranijeg šovinističkog komentara: “Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?”.

Kao što je vidljivo iz isječka, Staziću je žao što ‘pobjednici’ nisu ‘b0lje obavili posao’: “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!”..

Pa vas sve pitamo: Ima li u najnovijem komentaru ‘druga Stazića’ elemenata kaznenog djela?

Možemo li ovo nazvati ‘govor mržnje’ prema vlastitom narodu!? Zar je moguće da u jednoj demokratskoj zemlji u Saboru sjedi zastupnik koji žali što ‘nije pobijeno više’!? Svi znamo što se dogodilo u svibnju 45-te. Žalosno!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Furio Radin: Očekujem od HDZ-a da podrži SDP-ov prijedlog o referendumu

Objavljeno

na

Objavio

SDP-ov prijedlog promjena Ustava, kojima bi se na stroži način reguliralo institut referenduma, potpisala su četiri zastupnika nacionalnih manjina, tri SDSS-ovca te saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević te saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin potpisali su SDP-ov prijedlog promjena Ustava, kojima bi se na stroži način reguliralo institut referenduma.

Socijaldemokrati su tu inicijativu, s potporom 50 zastupnika, uputili u saborsku proceduru, a prethodnih dana su, doznaje Novi list, pregovarali s manjinskim zastupnicima kako bi im se i oni pridružili – i uspjeli su pridobiti spomenutu četvorku. SDP predlaže da se Ustavom definira da se građani ne smiju neposredno izjašnjavati o, primjerice, temeljnim slobodama i pravima građana.

Na traženje Furia Radina pristali su da se precizira da referendum nije dopušten o ljudskim i pravima nacionalnih manjina pa će to tijekom postupka ustavnih promjena, ako on uopće bude otvoren, biti uvršteno u prijedlog. U prve dvije faze procedure izmjena Ustava, dovoljno je da SDP osigura natpolovičnu većinu u Saboru, a to je čak moguće bez HDZ-a, ali kako se Ustav donosi dvotrećinskom većinom, nužno je da u konačnici i zastupnici najjače stranke sudjeluju u tome. Radin nam je rekao da će stoga o ovome razgovarati s premijerom Plenkovićem.

“Referendum doista treba urediti u Ustavu i podržao bih bilo čiji prijedlog u tom smjeru. Prava nacionalnih manjina ne mogu biti predmet referenduma. Promjene Ustava ne smiju zemlju vući nazad i činiti je primitivnijom, kao što je to slučaj sa sadašnjom inicijativom za referendum. Uvjeren sam da će cijeli Klub zastupnika nacionalnih manjina biti za ovaj prijedlog SDP-a. Želimo da to uspije i zato ćemo o ovome razgovarati s predsjednikom Vlade. Apsolutno očekujem od HDZ-a da i oni podrže ovaj prijedlog SDP-a”, kazao je Radin Novom listu.

Inače, socijaldemokrati se zalažu da se broj potpisa potrebnih za referendum smanji na 200.000, ali da se on ne može raspisivati o pitanjima koja zadiru u temeljne slobode i prava građana, porezni sustav i državni proračun, izvršavanje obveza iz međunarodnih ugovora, obranu i nacionalne sigurnosti te o izborima i imenovanjima iz nadležnosti Sabora, a sve je to na tragu starog SDP-ova prijedloga ustavnih promjena u dijelu koji se ticao referenduma.

Grbin predlaže moratorij na trenutačne inicijative za raspisivanje referenduma

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found