Connect with us

Iz Svijeta

Vučić nazvao vulgarnom reakciju ruske glasnogovornice na susret s Trumpom

Objavljeno

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je u nedjelju “primitivnom i vulgarnom” objavu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova koja je na Facebooku njegov susret s Donaldom Trumpom u Washingtonu ilustrirala eksplicitnom scenom Sharon Stone iz filma “Sirove strasti”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova je na svom Facebooku objavila fotografiju na kojoj Vučić sjedi u stolici ispred predsjednika SAD Donalda Trumpa, a uz nju tekst: “Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je stavljena kao da ste na ispitivanju, sjedite kao na fotografiji #2 tko god da ste. Vjerujte mi”. Ispod te fotografije objavila je kadriranu fotografiju glumice Sharon Stone s prekriženim nogama iz eksplicitne scene iz filma “Sirove strasti”.

Srbija je najbliži ruski saveznik na Balkanu ali Moskvu smetaju Vučićeva nastojanja da poboljša odnose sa zapadnim zemljama, a s Trumpom se susreo prošlog tjedna u Bijeloj kući prilikom dogovora o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Srbijanski predsjednik je beogradskim medijima rekao kako gestom na Facebooku „Marija Zaharova govori uglavnom o sebi, a primitivizam i vulgarnost koje je pokazala govori o njoj, a bogami i o onima koji su je smjestili na to mjesto“.

Vučić je na objavu odgovorio iz Bruxellesa, gdje u ponedjeljak pod okriljem EU-a nastavlja pregovore s kosovskim premijerom poslije ekonomskog sporazuma potpisanog prošlog tjedna pod okriljem Bijele kuće.

Uslijedila je dopuna objave ruske glasnogovornice uz ispriku i objašnjenje da je njezina poruka krivo shvaćena.

“Ispričavam se, ali moja objava je pogrešno protumačena! Jedino što je činilo objavu bilo je odbijanje bahatog stava ‘izuzetnih’. Trikovi protokola postali su jedan od trikova koje američki dužnosnici redovno koriste kako bi vještački stvorili izgled vlastite ekskluzivnosti. A to je neprihvatljivo”, dopisala je Zaharova, ne uklonivši prethodnu objavu.

Tijekom popodneva iz Vučićeva je ureda potom stiglo rutinsko priopćenje da je u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom izvijestio prvog diplomatu Kremlja o razgovorima izaslanstva Beograda ranije u Washingtonu i danas u Bruxellesu.

Konstatirano je da su odnosi Srbije i Rusije “iskreno prijateljski”, a sugovornici su “potvrdili odlučnost da se nastavi rad na ostvarenju svih zajedničkih projekata Srbije i Rusije, kao i međusobna potpora na međunarodnoj političkoj pozornici”, priopćeno je iz Vučićeva ureda za medije.

Jan Ivanjek: Ne trebate biti diplomirani komunikolog da se iz fotografije iščita neverbalna komunikacija

Incident s objavom glasnogovornice ruskog ministarstva, koji je potaknuo buru na društvenim mrežama, u tom priopćenju nije spomenut.

Objavu Zaharoove na Facebooku srbijanski dužnosnici shvatili su kao uvredu predsjednika Aleksandra Vučića zbog njegova prošlotjednog boravka u Washingtonu.

Nakon više tisuća dijeljenja te objave na društvenim mrežama u Srbiji je uslijedila salva reagiranja, pa je ministar obrane Aleksandar Vulin Zaharovu optužio da je uvrijedila predsjednika Srbije i sve koji i Rusiju i Srbiju “brane na težim mjestima od društvenih mreža”.

“Neprijatelji Srbije i Rusije su danas obradovani sitnom zlobom Zaharove. Iza Vučića ostaju djela, iza Zaharove zloba koje će se sramiti”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi koju je proslijedilo Ministarstvo obrane.

“Veličina čovjeka se ne mjeri ni veličinom stolice na kojoj sjedi ni veličinom sile u čije ime govori, već veličinom hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda”, prekorio je Vulin glasnogovornicu ruskog minstarstva.

Reagirao je i direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić poručivši Zaharovoj da se srami.

„A zamisli taj predsjednik (Vučić) nijednu ružnu riječ protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mjestu (Bijeloj kući). A zamisli taj predsjednik je kod ruskog predsjednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo!“, poručio je Đurić Zaharovoj na Twiteru. (Hina)

Ruska diplomatkinja razbjesnila Beograd: Vučića u Ovalnom uredu usporedila sa Sirovim strastima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari