Connect with us

Balkan

Vučić: Ne izvozimo oružje i streljivo ni Ukrajini niti Rusiji

Objavljeno

-

Aleksandar Vučić

Srbija nije prodala nijedan komad oružja i streljiva ni Ukrajini niti Rusiji, “čisti smo kao suza”, rekao je u nedjelju srbijanski predsjednik Srbije Aleksnandar Vučić u Dohi, gdje nazoči na međunarodnom skupu.

“Nismo prodali nijedan komad oružja ni streljiva, ni Rusiji ni Ukrajini. Imamo dozvoljene krajnje korisnike i samo njima izvozimo”, rekao je Vučić novinarima komentirajući tvrdnje da streljivo iz Srbije prekoTurske i još nekoliko zemalja završava na bojišnicama u Ukrajini.

Osvrnuvši se na tvrdnje da se streljivo proizvedeno u srpskim tvornicama izvozi preko Turske, kazao je da su ti izvozni poslovi dodatno zaštićeni obvezom da se ne može dalje izvoziti bez suglasnosti Srbije.

“Čisti smo kao suza”, ustvrdio je Vučić.

Krajem tjedna i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje niti jednoj od strana u sukobu, što je bilo prvo službeno očitovanje nakon poruke Kremlja kako Moskva prati informacije o mogućnoj opskrbi Ukrajine srbijanskim streljivom.

Ovo je preozbiljno pitanje, uz ostalo i sa stajališta rusko-srpskih odnosa, a da bi se reagiralo potrebno je osloniti se na činjenice, citirala je ranije agencija Tanjug glasnogovornicu ruskog MVP-a Mariju Zaharovu, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

“Srbija, a to mogu tvrditi jer moje ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način”, rekao je u petak Dačić novinarima u ministarstvu.

On je naglasio da govori o “legalnim institucijama” koje mogu izvoziti oružje.

Pojedini ruski mediji su prethodno objavili da je 3500 raketa iz srpske vojne tvornice “Krušik” preko Turske i Slovačke tajno isporučeno oružanim snagama Ukrajine te da je riječ o raketama za raketne sustave “Grad”.

“Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegrama, ni kroz curenje informacija, već putem službenog priopćenja stajališta srbijanske strane”, izjavila je Zaharova, po izvješću ruske agencije TASS.

Tvornica “Krušik” zanijekala je prodaju, a srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je, odgovarajući na pitanje zastupnika u parlamentu, da Srbija „apsolutno ne izvozi naoružanje ni za Ukrajinu, ni za Rusiju“.

Vučić je danas iz Dohe poručio da će Srbija i dalje razvijati svoju vojnu industriju i od nje zarađivati, ali držeći se međunarodnih zakona.

Najavio je ulaganja od oko 100 milijuna eura za povećanje kapaciteta i nove linije u vojno-obrambenoj industriji, poručivši i da će Srbija nastaviti proizvoditi oružje. HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari