Connect with us

Balkan

Vučić: ‘Neću predati vlast! Ako me ubiju, tu je moj brat, ako ubiju i njega, tu je moj sin, a ako ubiju i njega…’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Širom Srbije proteklih pet tjedana održavaju se prosvjedi “Srbija protiv nasilja”, kao odgovor na dva masovna zločina u kojima je ubijeno 18 ljudi. Najmasovnija su okupljanja u Beogradu, gdje svakog petka ili subote šetaju deseci tisuća ljudi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer na sastanku s premijerkom Anom Brnabić i najužim krugom suradnika da je “spreman umrijeti, ali da neće predati vlast bez izbora”, prenijelo je nekoliko provladinih medija u Srbiji.

“Nikada i ni pod kojim uvjetima neću pristati na ucjene, nikada neću bez izbora prepustiti vlast najgorima. Nikada neću potpisati nikakvu tehničku ili prijelaznu vladu! Ako me ubiju, ostat će moj brat Andrej. Ako mi ubiju brata, ostat će mi sin Danilo. Ako mi ubiju sina, ostat će mi kćer Milica. Ako ubiju i nju, ostaje moj sin Vukan…”, navodno je rekao Vučić.

Na ove Vučićeve izjave oštro je u emisiji Utisak nedjelje na televiziji Nova S reagirala jedna od vodećih oporbenih zastupnica Marinika Tepić, potpredsjednica Stranke slobode i pravde. Zatražila je od Vučićevih suradnika i savjetnika da ga “urazume, jer više nije sposoban donositi odluke”.

“On govori o krvoproliću svoje djece. Ja ne vjerujem što čitam, taj čovjek više nije sposoban donositi odluke. Ja stvarno apeliram na njegove prijatelje, suradnike i medijske savjetnike da ga urazume. Čovjek koji govori o krvoproliću svoje djece, u danima kada Beograd i Srbija i dalje plaču za djecom koja su stradala, i dijeli tu histeriju, potpuno je pogubio razum i konce”, rekla je, među ostalim, Marinika Tepić.

Vučić je i prije nekoliko dana gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink rekao da nema šanse da pristane na prijelaznu vladu i da ga “mogu samo ubiti”.

Vučić se, inače, jučer oglasio i na Instagramu, gdje je objavio fotografiju uz koju piše: “I sjenke naše, i grobovi naši borit će se s neprijateljima Srbije. Hvala narode na podršci”.

Provladini mediji, uključujući Informer i Večernje Novosti, navode da će Vučić u četvrtak, na sjednici vlade na koju je pozvan, objaviti “sudbonosno važnu odluku koja će odrediti budućnost zemlje i njezinih građana”, a spominje se i raspisivanje izbora ili promjene u vladi, prenosi Nova.rs.

“Ne ruše neki izvana Srbiju zbog nekog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije”, rekao je Vučić u video poruci, čiji je sadržaj kasnije objavio i na Twitteru.

Na duštvenim mrežama ubrzo su se pojavile usporedbe te Vučieve poruke s gotovo identičnom izjavom Slobodana Miloševića prije nego je 5. listopada 2000. prosvjedima svrgnut s vlasti poslije izbora na kojima je odbio priznati poraz.

“Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije”, rekao je tada Milošević.

Širom Srbije proteklih pet tjedana održavaju se prosvjedi Srbija protiv nasilja, kao odgovor na dva masovna zločina u kojima je ubijeno 18 ljudi.

Najmasovnija su okupljanja u Beogradu, gdje svakog petka ili subote šetaju deseci tisuća ljudi. Skup koji je održan ove subote vjerojatno je bio najmasovniji dosad.

Zahtjevi prosvjednika su smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, šefa BIA-e Aleksandra Vulina, smjena Vijeća REM-a, ustanove koja donosi odluke o televizijama s nacionalnom frekvencijom, ukidanje reality programa koji promoviraju nasilje, oduzimanje dozvola za nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy, koje su vrlo, vrlo bliske Vučiću, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i smjena rukovodstva RTS-a.

Jedini zahtjev s početka koji je dosad ispunjen je ostavka ministra obrazovanja Branka Ružića. Vučić je više puta izjavio da je reality program na Pinku ukinut, iako se i dalje emitira te je više puta ponovio da Gašića nikada neće smijeniti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari