Connect with us

Balkan

Vučić ohrabruje kosovske Srbe poslije incidenata na sjeveru Kosova

Objavljeno

on

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Raškoj, nakon najnovijih incidenata u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice, da će Beograd pokušati sačuvati mir, poručivši tamošnjim Srbima da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ukoliko dođe do nasilja.

„Samo imajte u vidu kolika je cijena koju ćemo svi mi morati platiti i zašto je moja molba da to pokušamo izbjeći “, istaknuo je Vučić poslije sastanka s predstavnicima Srpske liste i građanima sa sjevera Kosova.

Srbijanski predsjednik poručio je kako je najvažnije sačuvati mir.

“Vidim kakvo je raspoloženje, šta god da vas molim znam da me nećete poslušati, naravno da bih volio da sačuvamo mir jer je to od presudnog značaja. Beograd će biti uz vas”, istaknuo je Vučić.

Predsjednik Srpske liste s Kosova Goran Rakić rekao je da će, ukoliko se ponovi nešto poput događaja u srijedu ujutro, “imati opći otpor”.

“Ma šta to značilo i u kakvom god kontekstu vi to shvatili, predsjedniče. Branit ćemo se svim i svačim raspoloživim”, rekao je Rakić, nakon čega je uslijedio pljesak, a pristaše su uzvikivali su da je ovo “posljednji put”. Ukoliko se sljedeći put dogodi nešto slično, uslijedit će opći otpor srpskog naroda, rekao je Rakić, a javlja agencija FoNet.

U srijedu su se u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice čule sirene za opasnost, nakon intervencije kosovske policije, po čijem je priopćenju bila riječ o akciji „spriječavanja krijumčarenja robe“. Građani se izašli na ulice, a bačeni su suzavac i šok bombe.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je izjavio za N1 da je ozlijeđeno 10 osoba, a jedan muškarac je teško ranjen.

U povodu tih događaja Vučić je ranije izjavio da je Priština za ove akcije, prema obavještajnim saznanjima Srbije, imala podršku „barem jedne države“ koja nije članica EU.

“U borbi u kojoj moramo štititi živote naše djece na Kosovu, u kojoj moramo štititi njihov opstanak, ne samo da ćemo ih zaštititi nego vam kažem po prvi put sa sigurnošću, da ćemo u toj borbi i pobijediti“, naglasio je.

Vučić je po dolasku u Rašku rekao da je kontaktirao specijalnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka, a da je u Rašku stigao kako bi čuo predstavnike Srpske liste o današnjim incidentima.

Na sastanku s Vučićem u Raški bili su i ministri policije i obrane Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, te direktor Ureda srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju Petar Petković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari