Connect with us

Balkan

Vučić: Srbija nije i neće izvoziti oružje i streljivo u Ukrajinu i Rusiju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Srbija nije i neće izvoziti oružje i streljivo u Ukrajinu niti ga prodaje ni Rusiji niti Ukrajini, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, komentirajući podatke iz dokumenata što su procurili u Washingtonu.

Mi ne prodajemo ni Ukrajini, ni Rusiji i vodimo računa o tome, rekao je Vučić novinarima u Raški poslije sastanka s predstavnicima kosovskih Srba.

Srbijanski predsjednik komentirao je ranije informacije Reutersa iz povjerljivih dokumenata Pentagona da je Srbija pristala izvoziti oružje u Ukrajinu ili je to već učinila.

Vučić je rekao da streljivo iz Srbije u rusko-ukrajinski sukob “može doći s treće strane”.

Ne postoji nijedan papir koji bi slično pokazao, ustvrdio je Vučić.

Srbija će izvoziti streljivo sukladno međunarodnim pravilima i “neće se služiti petparačkim pričama” koje služe da ponize Srbiju, rekao je Vučić.

Britanska agencija javila je u srijedu da je Srbija, premda jedina zemlja u Europi koja je odbila priključiti se sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, “pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je vec´ poslala”.

Reuters je to prenio navodeći da je riječ o povjerljivom dokumentu Pentagona koji rezimira odgovore europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, a bio je među desecima povjerljivih materijala objavljenih na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni posljednjih godina.

Također, Reuters tvrdi da nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenta.

Veleposlanstva Sjedinjenih Država i Ukrajine u Beogradu objavila su da nemaju saznanja o tome da Srbija prodaje ili isporučuje oružje Kijevu, prenio je Radio Slobodna Europa (RFE).

Vučić je u četvrtak komentirao i napetosti s Kosovom, potaknute zadnjih dana ranjavanjem Srbina sa sjevera zbog čega su suspendirana četiri kosovska policajaca, Vučić je rekao da bi bilo kakav sukob značio sukob s NATO-om, a ne s Prištinom.

Važno je da to ne krijemo od ljudi, rekao je srbijanski predsjednik i dodao da je važno izbjeći svaki sukob.

Vučić je najavio da idućih dana očekuje poziv iz Bruxellesa za sastanak na najvišoj razini u nastavku dijaloga s Prištinom. (Hina)

Srbija: Veleposlanstva SAD-a i Ukrajine nemaju saznanja o isporuci oružja Kijevu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari