Connect with us

Balkan

Vučić: Srbija želi kupiti letjelice Bajraktar

Objavljeno

-

Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada kako će uskoro biti postignut sporazum o registarskih tablicama s Kosovom, kao i u drugim spornim pitanjima te izrazio spremnost Turske da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

“Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je riječ o prelasku granica samo s osobnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je riječ o registarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vrijeme, kao i o drugim problematičnim pitanjima”, rekao je Erdogan, a prenose srbijanske agencije.

Istaknuo je da će Turska nastaviti iskreno podržavati rješavanje problema kroz dijalog. “Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristran. Spremni smo uraditi ono što je dio naše uloge kada je riječ o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice”, naveo je Erdogan.

“Vidjeli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu zato što Balkan ne može više tolerirati ovakvu vrstu problema”, rekao je Erdogan.

Vezano uz posjet Srbiji ocijenio je d će potpisani protokol o putovanjima uz korištenje samo osobnih iskaznica između Turske i Srbije dodatno unaprijediti odnose između dvije zemlje.

Srbijanski predsjednik Vučić istaknuo je da su odnosi Srbije i Turske na najvišoj razini u modernoj povijesti, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmjeni, prenosi Tanjug. Trgovinska razmjena podignuta je s manje od jedne milijarde eura, na gotovo 2,5 milijarde eura, naveo je.

Vučić: Srbija želi kupiti letjelice Bajraktar

Vučić je istaknuo da su za Srbiju od ogromnog značenja niz infrastrukturnih projekata s Turskom te da je bilo riječi i o većoj suradnji u okviru ministarstava obrane, većoj vojnoj i suradnji namjenskih industrija. Srbija želi kupiti bespilotne letelice Bajraktar i očekuje da će to biti ostvareno tijekom iduće godine, rekao je dodavši da je Srbija za njih spremna platiti ne samo desetine, već i stotine milijuna eura.

Vučić je na na konferenciji za novinare kazao da je sa Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i energetici.

Srbijanski predsjednik objavio je ranije na Instagramu da je “kao i uvijek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor” s turskim predsjednikom te da su razmijenili mišljenja o svim pitanjima važnim za dvije zemlje, kao i o aktualnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu”, prenosi Beta.

Nakon sastanka dvojice predsjednika održan je i sastanak dvaju izaslanstava, a potom potpisan niz sporazuma o suradnji. Riječ je o dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, sporazumu o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja, o suradnji u području naprednih tehnologija te memorandumima u području suzbijanja šumskih požara i području medija i komunikacija te elektronske uprave.

Poslijepodne se održava srpsko-turski poslovni forum, na kojem je najavljeno sudjelovanje oko 500 poslovnih ljudi iz oko 330 tvrtki iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

U Srbiji danas posluje više od 1.300 turskih tvrtki i Turska je važan ekonomski partner Srbiji, a razmatra se realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmjene znanja.

Erdogan je jučer doputovao u Beograd u sklopu trodnevnog posjeta regiji.  Prije Beograda boravio je u Sarajevu, a u četvrtak će posjetiti Hrvatsku, gdje će razgovarati s najvišim državnim dužnosnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari