Connect with us

Balkan

Vučić: Ukrajinska kriza dramatično pogađa Srbiju, mijenja se svjetski poredak

Objavljeno

-

Foto: Hina

Kriza zbog rata u Ukrajini na dramatičan način pogađa Srbiju i danas manje nego ikad dosad postoji razumijevanje za poziciju Srbije i srpskog naroda bilo gdje u svijetu, izjavio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ocijenivši da je moguće potpuno rušenje postojećeg svjetskog poretka.

On je u izvanrednom obraćanju javnosti naglasio da se Srbija danas na sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku pridružila osudi napada na Ukrajinu.

Vučić je istaknuo da se u tekstu rezolucije koju je Srbija podržala ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji, ali je Srbija morala osuditi napad na suverenu zemlju.

“Nismo mogli i smjeli to prešutjeti”, naglasio je Vučić, rekavši kako je za Srbiju bilo važno da osudi “urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN-a”.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao kako to nije pitanje stajališta Srbije i njezine principijelnosti, već “veoma teških okolnosti”, naglasivši kako mu “nikada nije bilo teže u posljednjih 10 godina”.

On je potvrdio da je u međuvremenu razgovarao i s predstavnicima Sjedinjenih Država, Europske unije, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, razmijenivši poruke o svim važnih pitanjima – od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji.

On je zahvalio predsjednici EK-a i predsjedniku Europskog vijeća, te predstavnicima SAD-a što su ga htjeli saslušati, premda zna da u javnom mišljenju unutar EU-a i u SAD-u nema “strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije”.

“Mislim da je ovo tek početak i to želim reći građanima Srbije. Pritisci na našu zemlju bit će ogromni. Vjerujem da ćemo nazočiti potpunom rušenju postojećeg poretka”, ocijenio je Vučić.

On je istaknuo bojazan da bi moglo uslijediti izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih naroda, što bi omogućilo promjenu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se jamči teritorijalna pripadnost Kosova Srbiji.

“Planiraju da na osnovi člana 6 povelje UN povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a, poslije toga ostaje otvoren pritisak na Kinu da dođe do promjene Rezolucije 1244, nakon čega mi više ne bismo imali pravnu osnovu na koju bismo se pozivali na očuvanje teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da bi potom uslijedilo priznanje nezavisnosti Kosova od NATO-a i EU-a, uključujući članice Unije koje dosad nisu priznale državnost Kosova.

“Da budem otvoren – uopće ne isključujem tu mogućnost”, rekao je Vučić.

On u narednom periodu očekuje i “nekoliko političkih zamki” za Srbiju.

“Ne zbog toga što brinu za Rusiju ili Ukrajinu, ne brine to mnogo neke u regiji, jer oni sve što rade, rade da bi srušili Srbiju”, ocijenio je Vučić.

Srbijanski predsjednik drži i da će uslijediti otvoren pritisak na Kinu kako bi se promijenila Rezolucija 1244 VS UN, čime bi Srbija izgubila pravni temelj kojim se pozivala na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta u pogledu Kosova, za šta danas ima potporu Rusije i Kine u UN-u.

On je ukazao na zahtjev Prištine da Kosovo čim prije postane punopravna članica NATO-a i da za to već ima podršku, među ostalim i Turske, kao jedne od najmoćnijih članica NATO.

Vučić nije isključio mogućnost da Srbija zbog toga uputi prosvjednu notu Turskoj.

On je, u pogledu ekonomskih reperkusija ukrajinske krize, rekao kako je bankarski sektor u Srbiji u ovom trenutku “apsolutno siguran”, te da je domaća AIK banka preuzela rusku Sberbanku čiji klijenti neće imati nikakvih problema.

Srbija danas, po ugovoru s Ruskom Federacijom, ima redovitu isporuku šest milijuna kubičnih metara plina po povoljnijoj cijeni, ustvrdio je Vučić, navodeći da je potrošnja između 10 i 11 milijuna, a tu razliku mora dokupljivati.

On je rekao i da je formirano nekoliko kriznih timova, među ostalim i za prihvat izbjeglica i ranjenika iz Ukrajine, te za humanitarnu pomoć toj zemlji.

On je poručio da građani nemaju potrebe i razloga za panikom jer se “država dobro osigurala” i “bolje od drugih”, a u iduća dva tjedna potpuno će opskrbiti svoja skladišta, što će državni proračun koštati “između 100 i 115 milijuna eura”.

Pozicija Srbije, po njegovoj ocjeni, bit će ipak “još teža u narednom periodu” jer je njezina ekonomija “bila najbrže rastuća u regiji”.

“Suočit ćemo se s još nekim problemima…radit ćemo i dalje, pošto se događaju nevjerojatna čuda na svjetskom tržištu”, naglasio je Vučić, navodeći da će jedan od posebnih timova ministarstava za energetiku i financije pratiti samo situaciju sa naftom.

Trenutno energetske i robne rezerve dovoljne su za više od dva mjeseca, rekao je Vučić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari