Connect with us

Događaji

Vučić uputio pismo dužnosnicima EU. Dačić smatra da je na djelu ‘trgovinski rat’

Objavljeno

-

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputio je u srijedu pismo dužnosnicima Europske unije u povodu odluke Republike Hrvatske o jednostranom zatvaranju graničnih prijelaza, priopćio je u srijedu u Beogradu vladin ured za medije, dok je istodobno srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ustvrdio da “Hrvatska vodi trgovinski rat protiv Srbije”.

[ad id=”68099″]

Vučić je, kako se navodi, pismo uputio predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu, predsjedniku Europske komisije Jean-Cloudeu Junckeru, potpredsjednici Europske komisije i visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogerini te europskom povjereniku za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Više detalja o sadržaju pisma srbijanskog predsjednika vlade visokim dužnosnicima EU nije navedeno.

Premijer Vučić jučer je, nakon izvanredne sjednice vlade i najavljenih protumjera Beograda na odluku Zagreba o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci za teretni promet iz Srbije, priopćio da Srbija neće posegnuti za mjerama do srijede u ponoć te da će u međuvremenu, u razgovoru s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, nastojati naći rješenje.

Prvi potpredsednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u srijedu ujutro, gostujući u programu Tv Pink, kako Hrvatska vodi trgovinski rat protiv Srbije te da Srbija ima pripremljene protumjere. “Ako žele sukobe, nema nikakvih problema”, rekao je Dačić istaknuvši da su pripremljene mjere samo odgođene i da Srbija ima sva prava zaštititi državu i gospodarstvo.

Dačić je dodao da je Srbija suočena s ultimatumom i da su zemlje “zbog ovoga ratovale u prošlosti”, ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe, prenijela je agencija Tanjug.

Odgovarajući na Milanovićeve navode da Srbija neće uvesti nikakve mjere protiv Hrvatske, jer bi to bile mjere protiv EU, Dačić je rekao da je Hrvatska suspendirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i jednostrano uvela mjere protiv Srbije, onemogućila Srbiji normalan promet, protok robe i kapitala i ljudi, što su osnovne tekovine EU te da je prekršila europske konvencije.

Srbijanski šef diplomacije najavio je da će tijekom dana razgovarati s kolegama iz Rumunije, Bugarske i još nekih zemalja, koje želi upoznati sa situacijom.

Vozači kamiona su sinoć, nakon višednevnog čekanja na prijelazu Bajakovo, potpuno blokirali granični promet, pa su automobili i autobusi preusmjereni na prijelaz Šid-Tovarnik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari