Connect with us

Iz Svijeta

Vučić: Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod

Objavljeno

-

Srbija ima veoma ozbiljan problem depopulacije i ako se nastave sadašnji trendovi za četiri desetljeća imat će oko tri milijuna stanovnika manje, što bi moglo dovesti do gubitka njezina demografskog, ekonomskog i političkog potencijala, poručio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod”, rekao je Vučić u obraćanju naciji u kojem je želio ukazati na dva problema s kojim se suočava Srbija – rastući trend depopulacije i rješavanje problema Kosova.

Ako se nastavi sadašnji trend negativnog prirasta stanovništva, procjene su da će u 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika u odnosu na sadašnjih sedam milijuna.

“To bi značilo da ćemo izgubiti i demografski i ekonomski i politički potencijal… Za to nam nije kriv nitko, ni Amerika ni Europska unija, nitko osim nas samih”, upozorio je Vučić, navodeći da bi 2060. godine u Srbiji moglo biti 1,7 milijuna umirovljenika, koliko ih ima i danas kad Srbija ima sedam milijuna stanovnika.

On je pozvao sunarodnjake da “razmišljaju o svojoj domovini, o svojoj budućnosti”.

“Nemamo je ako sve ovo izgubimo”, rekao je Vučić i najavio niz mjera kojim će srbijanska vlada nastojati poboljšati demografsku politiku.

Vučić je naglasio neophodnost rješavanja problema Kosova i ukazao je nepoštivanje briselskog sporazuma između Beograda i Prištine iz travnja 2013. godine.

Srbijanski predsjednik istaknuo je da na Kosovu, unatoč obvezama iz tog sporazuma postignutog uz posredovanje EU, nije formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas