Pratite nas

Nebuloze

Vučić: Zašto niste donijeli rezoluciju kada je Šimunić skandirao ‘ustaškim pozdravom’ i zbog ‘ustaških pjesama’ Thompsona?

Objavljeno

na

Rezolucija koju je Europski parlament usvojio o haaškom optuženiku i vođi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju uvredljiva je za Srbiju, rekao je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a Zagrebu poručio da je Srbija bolji prijatelj Hrvatskoj nego Hrvatska Srbiji.

Europski parlament je u četvrtak u rezoluciji snažno osudio ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, pozvao Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

“Rezolucija koju je EP usvojio je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemjerstvo ili želja da se naškodi Srbiji”, ocijenio je na tiskovnoj konferenciji Vučić u povodu rezolucije EP-a.

Ustvrdivši kao mu nije lako uputiti “teške riječi” europarlamentarcima, Vučić je ocijenio da rezoluciju “ne razumiju ni zastupnici”, te istaknuo kako taj dokument nije obvezujući, ali pokazuje građanima Srbije što se misli o njima.

“Ovo je trebao biti kao neki nauk građanima Srbije da vide kako se odnose prema nama, što je to što stvarno misle o nama i s kakvim mukama i teškoćama ćemo se suočavati na našem europskom putu i u našoj bliskoj budućnosti”, rekao je Vučić, ocjenjujući da su “neke od teškoća objektivne”.

Po njegovim riječima, u ovom slučaju u pitanju je ili licemjerje neviđenih razmjera ili želja da se Srbiji nanese šteta.

“Ne postoji ništa u današnjoj Srbiji što može povezati našu vlast i Vojislava Šešelja, o kojem neću ni da pričam”, rekao je srbijanski premijer, spočitavajući autorima rezolucije da su htjeli uniziti ugled Srbije, jer ona više “nije mala i beznačajna kao što je bila”, i “nije više vreća za udaranje”.

Komentirajući rezoluciju EP, Vučić je ocijenio kako su “svi koji su danas (u EP) govorili, a nisu iz regije, bili protiv rezolucije, jer shvaćaju ulogu Srbije i njenog vodstva”.

Na tiskovnoj konferenciji koju je iz srbijanske vlade izravno prenosila i Radiotelevizija Srbije (RTS) Vučić je upitao: “Tko je pustio Šešelja iz Den Haaga, mi ili vi? Da li ste nas pitali? Ne! Mi smo brinuli o svom građaninu. Niste nas obavijestili o uvjetima pod kojima ga puštate. Imali ste jedne uvjete prije šest mjeseci, izbrisali ih i niste nas obavijestili”.

Zapitao se zašto je izostala rezolucija kada je “hrvatski nogometaš Josip Šimunić ustaškim pozdravom skandirao na nogometnoj utakmici”, te zašto rezolucija nije uslijedila zbog ustaških pjesama koje pjeva Marko Perković Thompson, te u slučaju generala Ante Gotovine koji je optužen za ratne zločine.

“Zašto niste donijeli rezoluciju, već se dočekuju kao heroji? Kakvo je to licemjerstvo Europskog parlamenta i europskih parlamentaraca? Što hoćete? Da šutimo? Da rušite Srbiju neistinama i krivotvorenjem činjenica? I da Srbija ne smije da vam odgovori jer ću čuvati svoju karijeru”, rekao je Vučić.

On je rekao da “Srbija neće pristati na laži, licemjerstvo i nametnutu kolektivnu odgovornost” jer “nije srušila i uništila nijednu ploču na latiničnom pismu, a ima ih na desetine tisuća”.

Vučić je reagirao i na rezoluciju Hrvatskog sabora koji je u srijedu izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Haaškog suda o Šešeljevu privremenom puštanju na slobodu, pozvao Sud da opozove tu odluku, a Srbiji poručio da mora osuditi njegov govor mržnje i projekt velike Srbije.

“Nemojte da nam predavanja o demokraciji drže oni koji nisu u stanju sačuvati deset ploča na ćiriličnom pismu”, rekao je Vučić istaknuvši kako “neće ulaziti u matricu koju želi nametnuti Hrvatska i europski parlamentarci”.

Vučić je ustvrdio i da politika vođe radikala i haaškog optuženika u Srbiji više nema značaja.

“Šešeljeva politika u Srbiji više ne postoji. Da li treba tu figuru, koju zdušno podržavate jer nemate drugi način za pravljenje izbornih kampanja osim mržnje prema Srbiji, da hapsimo zbog riječi mržnje prema meni ili Tomislavu Nikoliću”, rekao je predsjednik srbijanske vlade u povodi zamjerki koje su upućene Beogradu da nije reagirao na Šešeljeve izjave o Velikoj Srbiji i govoru mržnje.

Upitavši zašto je EP “izišao u susret mržnji, ksenofobiji i utvarama iz prošlosti, umjesto suradnji, širenju tolerancije, miru i konačnom zatvaranju balkanskih rana i zakopavanju balkanskih grobova”, Vučić je rekao: “Ako je to urađeno samo zbog hrvatskih izbora, mogu reći da neodgovorniju predizbornu kampanju nikada nisam vidio”.

Vučić je ponovio da Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom, a na pitanje kako će njegova vlada reagirati zatraži li Den Haag da vrati Šešelja, odgovorio da mu može naređivati “samo narod Srbije”.

Komentirajući eventualni utjecaj rezolucije na odnose Srbije i Hrvatske, Vučić je ponovio da Srbija želi dobre odnose”, ali je “jasno što misle o nama i što nam žele”.

“Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam također ponosan što smijem ovako jasno i nedvojbeno da to izgovorim”, poručio je Vučić.

Srbijanski je premijer, komentirajući poslovanje Air Serbie i navodni strah od konkurencije u Hrvatskoj, rekao kako vjeruje da “strah od konkurencije u 21. stoljeću, poglavito u EU, ne postoji” i istaknuo da Srbija neće uzvraćati recipročnim mjerama” nakon odluke Hrvatske da ne dozvoli Air Serbiji prodaju karata na hrvatskom tržištu. (hina)

>>Europski parlament uvjerljivom većinom usvojio rezoluciju o Šešelju

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Evo kako je poglavar Pravoslavne crkve komentirao presudu Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Patrijarh Irinej kaže da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću „delo đavola“ i da nije prvi put da ispada da su samo Srbi krivi za sve dok su ostali nevini.

„Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo da učinimo“, rekao je Irinej za „Alo“.

Kako je patrijarh istakao, sve to se događa jer „silni svetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posledice“.

„Nije od juče da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini“, zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Propali političar Josipović napao prof. Tomca: Jadno je hrvatstvo kojemu je Tomac mjerilo!

Objavljeno

na

Objavio

Jadno je hrvatstvo kojemu je Tomac mjerilo! Nekad besprijekorni komunist, danas je perjanica zadrtog desnog nacionalizma i klerikalizma, samozvani sudac u onom otužnom Etičkom sudištu, čovjek koji bi da Dayton nije potpisan, da je teklo još krvi. Jadno, napisao je propali političar Ivo Josipović na twitteru.

Podsjetimo, knjiga potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo” predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Predstavljanju knjige je nazočila Predsjednica Republike Hrvatske, te brojni uglednici.

“Danas se borimo s ateistima, komunistima i lažnim antifašistima”, ustvrdio je Tomac prilikom predstavljanja te dodao kako se “srami što je nekad bio član SDP-a” jer današnji SDP ne ruši samo Vladu, nego i Hrvatsku.

Tomčeve riječi su podržali i pozdravili mnogi komentatori na društvenim mrežama, a izmeđuostalih izdvajamo onaj Daria Knežića koji je kazao: Ako sam do sada i imao neke sumnje u Tomčevu vjerodostojnost, sada ih više definitivno nemam, a ovaj puta je Josipović pokazao da je obični “crveni fašist”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari