Connect with us

Politika

Vučićev ured o sastanku s Dodikom i Čovićem: Nastavak regionalnih razgovora

Objavljeno

-

Foto: Dragan Čović/Twitter

Teme sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića u ponedjeljak navečer u Beogradu bile su eurointegracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, navedeno je u priopćenju, a razgovaralo se i o “Paketu proširenja” Europske komisije, Ekonomsko-investicijskom planu EU za Zapadni Balkan, te o bilateralnim odnosima, ekonomskoj suradnji i saniranju posljedica epidemije covida-19.

Ovaj trojni sastanak nije bio najavljen kao dio današnjeg protokola srbijanskog predsjednika, a Vučić je ranije tijekom večeri na svom Instagramu @budućnostsrbijeav objavio fotografiju s Dodikom i Čovićem u neformalnoj atmosferi i uz poruku: “”Razgovor prijatelja – predsjednik Vučić sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem”.

U priopćenju koje je objavljeno kasnije, navodi se kako su Vučić, Dodik i Čović, govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, “istaknuli važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne europske perspektive regije, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja”.

Ocijenjeno je da će suradnja s europskim partnerima na tom putu unaprijediti proces pristupanja.

“Uvažavajući opredjeljenje ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa”, uz ocjenu kako su “nastavak razvoja regije i poboljšanje odnosa od velike važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u EU.

„Europski put Srbije i suradnja u regiji, predstavljaju prioritete srpske vanjske politike“, istaknuo je Vučić.

On je ocijenio da će plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji pridonijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju gospodarstva, navedeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda.

Vođa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je ranije kako “nije u redu” to što je predsjednik Srbije u Beograd pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

“Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge”, prenio je N1 Izetbegovićevu izjavu poslije sjednice Predsjedništva SDA.

Izetbegović je rekao kako bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan. (Hina)

Čović i Dodik sastaju se Vučićem, Izetbegović izostavljen

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari