Connect with us

Vučićeva proeuropska politika je tek maska

Published

on

Postao je naoko sposoban za sporazume, susretljivi proeuropejac koji teškim radom svoju zemlju želi uvesti u EU. Svoje nekadašnje zablude je priznao i prije ulaska u srpsku vladu kada je bio zatrpan preuranjenim pohvalama, navodi se u ovom listu.

vucic-dacic-dodik-kusturica-foto-tanjug-1402657880-514927

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je okružen neprijateljima, ali Srbiji nitko ne postavlja ultimatum, navodi se u komentaru austrijskog dnevnika Die Presse povodom kritika koje je na račun predstavnika OEBS-a u Beogradu uputio predsjednik srpske Vlade. Bečki dnevnik navodi kako je to bio jedan od najspektakularnijih preodražaja od apostola Pavla te dodaje da je Vučić 2008. godine napustio Srpsku radikalnu stranku u kojoj je bio agresivni suradnik Vojislava Šešelja, optuženika za ratne zločine u Haagu.

Postao je naoko sposoban za sporazum, susretljivi proeuropejac koji teškim radom svoju zemlju želi uvesti u EU. Svoje nekadašnje zablude je priznao i prije ulaska u srpsku vladu kada je bio zatrpan preuranjenim pohvalama, navodi se u ovom listu. Ocjenjuju i da mu je šminka spada te da je pri tome dovoljno što je OEBS izrazito zabrinut stanjem slobode medija u njegovoj zemlji. Vučić je najprije tražio ispriku OEBS-a, a u međuvremenu organizaciji prebacuje laži te govori o međunarodnoj zavjeri pri čemu je on u zemlji na meti kritike i zbog drugih stvari, kažu nadalje u Presseu. List drži da Vučić u svojoj prenaglašenoj reakciji sebe, Srbe i državu vidi kao jedno te poručuje da je riječ o maloj državi koju nitko neće pritiskati.

Gospodine premijeru, ne živimo u 1914. godini. Nitko ne postavlja Srbiji ultimatum. Nitko ne želi nikakvo zlo vašoj zemlji niti srpskom narodu koji tako često citirate, ni manjinama ako ste na njih zaboravili, nema međunarodne zavjete. Temelji za pristup vaše zemlje EU su postavljeni. Ne otežavajte Srbiji, ne želimo vjerovati da je sve do sada bila samo fasada- zaključuju u Presseu.

Ipak, da je Vučićeva proeuropska politika tek maska vjeruju i hrvatski političari. Naime, predsjednik HSP-a Danijel Srb drži da u njemu još uvijek leži velikosrpska ideologija. “On se pritajio i drugačije se predstavlja u javnosti zbog glasova, ali siguran sam da je velikosrpski program dio njega te da će na tome inzistirati. Procjenjujem da mu je to interes”, navodi pravaš te dodaje kako je ovo što Vučić danas predstavlja tek maska za ulazak u EU. Nadalje, naš sugovornik stava je da će Europa na novog Vučića nasjesti jer to im je savjetovano od strane vanjskih podupiratelja koji se zalažu za ulazak Srbije u EU. “Problem je i u našoj vanjskoj politici koja beskompromisno daje potporu ulasku Srbije u EU. Ministrica Pusić učiniti će sve da se to dogodi”, stava je Srb.

“Vučićeva politika je farsa i lažno šminkanje. On je velikosrbin, a na proeuropskoj politici dobio je glasove. Mislim da ono što danas predstavlja nije iskrena politika”, kaže predsjednik HČSP-a Josip Miljak. Također, napominje kako Vučiću primarni cilj nije ulazak u EU već želi stvoriti Srbiju koja će biti naslonjena na Rusiju. “Sve što on čini su pokušaji učvršćavanja vlasti, a s druge strane spremaju Memorandum dva. Točno je da on oko sebe vidi neprijatelje jer Hrvati su njemu samo brana za provođenje velikosrpske politike od koje oni ne odustaju. Biti će još svega i zato nam je potrebna dobra nacionalna vlast koja će znati na to odgovoriti”, zaključuje Miljak.

IM/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari