Pratite nas

Vučićeva proeuropska politika je tek maska

Objavljeno

na

Postao je naoko sposoban za sporazume, susretljivi proeuropejac koji teškim radom svoju zemlju želi uvesti u EU. Svoje nekadašnje zablude je priznao i prije ulaska u srpsku vladu kada je bio zatrpan preuranjenim pohvalama, navodi se u ovom listu.

vucic-dacic-dodik-kusturica-foto-tanjug-1402657880-514927

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je okružen neprijateljima, ali Srbiji nitko ne postavlja ultimatum, navodi se u komentaru austrijskog dnevnika Die Presse povodom kritika koje je na račun predstavnika OEBS-a u Beogradu uputio predsjednik srpske Vlade. Bečki dnevnik navodi kako je to bio jedan od najspektakularnijih preodražaja od apostola Pavla te dodaje da je Vučić 2008. godine napustio Srpsku radikalnu stranku u kojoj je bio agresivni suradnik Vojislava Šešelja, optuženika za ratne zločine u Haagu.

Postao je naoko sposoban za sporazum, susretljivi proeuropejac koji teškim radom svoju zemlju želi uvesti u EU. Svoje nekadašnje zablude je priznao i prije ulaska u srpsku vladu kada je bio zatrpan preuranjenim pohvalama, navodi se u ovom listu. Ocjenjuju i da mu je šminka spada te da je pri tome dovoljno što je OEBS izrazito zabrinut stanjem slobode medija u njegovoj zemlji. Vučić je najprije tražio ispriku OEBS-a, a u međuvremenu organizaciji prebacuje laži te govori o međunarodnoj zavjeri pri čemu je on u zemlji na meti kritike i zbog drugih stvari, kažu nadalje u Presseu. List drži da Vučić u svojoj prenaglašenoj reakciji sebe, Srbe i državu vidi kao jedno te poručuje da je riječ o maloj državi koju nitko neće pritiskati.

Gospodine premijeru, ne živimo u 1914. godini. Nitko ne postavlja Srbiji ultimatum. Nitko ne želi nikakvo zlo vašoj zemlji niti srpskom narodu koji tako često citirate, ni manjinama ako ste na njih zaboravili, nema međunarodne zavjete. Temelji za pristup vaše zemlje EU su postavljeni. Ne otežavajte Srbiji, ne želimo vjerovati da je sve do sada bila samo fasada- zaključuju u Presseu.

Ipak, da je Vučićeva proeuropska politika tek maska vjeruju i hrvatski političari. Naime, predsjednik HSP-a Danijel Srb drži da u njemu još uvijek leži velikosrpska ideologija. “On se pritajio i drugačije se predstavlja u javnosti zbog glasova, ali siguran sam da je velikosrpski program dio njega te da će na tome inzistirati. Procjenjujem da mu je to interes”, navodi pravaš te dodaje kako je ovo što Vučić danas predstavlja tek maska za ulazak u EU. Nadalje, naš sugovornik stava je da će Europa na novog Vučića nasjesti jer to im je savjetovano od strane vanjskih podupiratelja koji se zalažu za ulazak Srbije u EU. “Problem je i u našoj vanjskoj politici koja beskompromisno daje potporu ulasku Srbije u EU. Ministrica Pusić učiniti će sve da se to dogodi”, stava je Srb.

“Vučićeva politika je farsa i lažno šminkanje. On je velikosrbin, a na proeuropskoj politici dobio je glasove. Mislim da ono što danas predstavlja nije iskrena politika”, kaže predsjednik HČSP-a Josip Miljak. Također, napominje kako Vučiću primarni cilj nije ulazak u EU već želi stvoriti Srbiju koja će biti naslonjena na Rusiju. “Sve što on čini su pokušaji učvršćavanja vlasti, a s druge strane spremaju Memorandum dva. Točno je da on oko sebe vidi neprijatelje jer Hrvati su njemu samo brana za provođenje velikosrpske politike od koje oni ne odustaju. Biti će još svega i zato nam je potrebna dobra nacionalna vlast koja će znati na to odgovoriti”, zaključuje Miljak.

IM/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

DOKUMENTA SE POSTAVILA IZNAD ZAKONA – NEGIRA PRESUMCIJU NEVINOSTI UNAPRIJED OSUĐUJUĆI HRVATSKE GENERALE

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara oštro osuđuje sramne prozivke Centra za suočavanje s prošlošću poznatijeg kao Dokumenta koji je jučer drsko napao Predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović. Negiranjem presumpcije nevinosti osudili su hrvatske generale i prije nego je Haški Tribunal dao pravomoćni pravorijek, što je nedopustivo.

Uz svu malicioznost koju su javno izražavali, osobito na obljetnice veličanstvene VRO Oluja u kojoj su postrojbe HV i redarstvenih snaga vratile pod nadzor okupirani teritorij s kojeg su JNA i četničke postrojbe protjerale 1991. godine preko 100 tisuća Hrvata, sada smo izloženi objedama osoba koje nemaju elementarne pristojnosti, a niti znanja. Nacionalni hrvatski sudovi ravnaju se prema načelu presumpcije nevinosti što znači kako se Dokumentine „perjanice“ očito pačaju u stvari koje ne poznaju, a spremni su komentirati pa i kada na taj način obmanjuju javnost i plasiraju neistine. Neznanje, glupost, malicioznost ili planirani napadi kako bi otvorili prostor za daljnje prakticiranje linča pokazat će budućnost no samo ako im to dozvolimo. Hrvatska je unatoč i usprkos svoj korupciji antihrvatskih elemenata ipak država prava. Iako ponekad izgleda kao država apsurda, ipak hrvatska je, naša je, izborili smo se za nju mi hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i suočiti ćemo Dokumentu s ovim sramnim istupom i napadom na Predsjednicu.

Ta tko ili što je to Dokumenta koja se usuđuje osporiti hrvatskom generalu doprinos u obrani Domovine?

Tko je ta Dokumenta koja se usuđuje intervenirati u zahvalu Predsjednice Republike Hrvatske hrvatskim braniteljima i ratnicima koji su obranili i oslobodili hrvatsku državu od srpsko-crnogorske agresije i okupacije? Suočite se gospodo sa svojim neznanjem, nekulturom i obmana javnosti, to je jedino s čim se vi morate suočavati. Istupajte temeljem činjenica, a ne naputaka iz Srbije!

Javno djelovanje Dokumente i njenih „perjanica“ doista zahtijeva ozbiljno, stručno i institucionalno propitivanje cjelokupnog djelovanja, osobito s naglaskom na usklađenost i postupanje temeljem hrvatskih zakona te je li se i koliko djelovanjem Dokumente i pojedinaca ugrožavaju hrvatski nacionalni interesi.

Kako bi se u budućnosti spriječile obmane, krivotvorenja i napadi na Domovinski rat i hrvatske branitelje (nedavno smo svjedočili kriminalnom pokušaju mijenjanja karaktera Domovinskog rata iz srpsko-crnogorske agresije u građanski rat, što je učinio Aleksandar Stanković u jednoj emisiji HRT te nije do sada snosio nikakvu posljedicu), Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pokreće inicijativu za Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona člankom koji će se odnositi na kaznene odredbe, a kojim će snositi kaznenu odgovornost svi oni koji krše Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu u Hrvatskom državnom saboru 2000. godine.

Poradi naših prijatelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, dužni smo očuvati načela kojima se štite teme¬ljne vrednote i dostojanstvo Domovinskog rata, koji su nam ostavili kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Zagreb 25.studenog 2017.godine

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveta Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica, zaštitnica teologa

Objavljeno

na

Objavio

Osim godine rođenja, koja ipak nije sasvim sigurna, i podatka da je 304. godine podnijela mučeništvo u Aleksandriji, malo se zna o Katarininu životu.

Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere.

Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastati se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.

Maksimin se razbjesnio te je dao načiniti posebno mučilo: nazubljeni kamen kotač, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je Katarina  odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.

 

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj, gdje je pokopna. U blizini toga mjesta podignut je kasnije samostan sv. Katarine koji postoji još i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u pripadajuću crkvu.

A u Zagrebu, jedna je od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj podignuta  u čast svetoj Katarini. Sagradili su je isusovci, u razdoblju od 1620. do 1632. godine. To je jednobrodna crkva sa šest bočnih kapela i svetištem. U kapelama se nalazi pet drvenih baroknih oltara (17. st.) te jedan mramorni oltar iz 1729. godine. Svod i zidove karakterizira raskošna štukatura koja potječe iz 1732. godine. U svetištu je nizak glavni oltar koji se nalazi ispred velike iluzionističke kompozicije Sveta Katarina među aleksandrijskim filozofima, čiji je autor ljubljanski slikar Kristofor Andrija Jelovšek. Crkva je temeljito obnovljena nakon potresa 1880. godine prema projektu Hermanna Bollea.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari