Connect with us

Pregled

Vujčić: Održavamo stabilnost cijena, uvođenje eura donijeti će niz koristi

Objavljeno

-

Foto: Hina

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poslao je u četvrtak u Saboru umirujuće poruke glede inflacije i strahova od uvođenja eura, istaknuvši da inflacija značajno ne odstupa, HNB održava stabilnost cijena, a od ulaska u eurozonu Hrvatska će imati značajne koristi.

Stabilnost stope inflacije definirana je blizu 2 posto, a za ovu godinu ocjenjujemo da će biti 2,3 posto što znači da ne dolazi od nekakvog značajnog odstupanja a ocjenjujmo i da je većina šokova kratkotrajno, poručio je guverner HNB-a Vujčić saborskim zastupnicima koji su izrazili zabrinutost zbog rast cijena i inflacije tijekom rasprave o polugodišnjoj informaciji HNB-a o financijskom stanju i stabilnosti cijena.

“Održavamo stabilnost cijena, stabilizirali smo tržište i omogućili smo da plaće rastu brže nego cijene, standard života u Hrvatskoj se povećava i HNB će nastaviti održavati stabilnost tečaja i tečajnom politikom ublažavati uvozne pritiske”, istaknuo je guverner HNB-a odgovarajući na replike zastupnika.

Cijene su ‘odletjele u nebu’ i inflacija je zabrinjavajuća, žitarice i uljarice poskupile su 100 posto, građevinski materijal plaća se kao suho zlato’ a cijena liste dizela najviša je u povijesti, kazala je Marina Opačak Bilić (NZ).

Cijene kruh i mlijeka porasle su na 7 kuna, a nekada smo ih plaćali 3 kune, dodao je Marin Miletić (Most).

Što HNB čini kako bi smanji udar na džepove građana i divljanje cijena, upitali su Vesna Vučemilović (DP) i Božo Petrov (Most).

Vujčić je odgovorio da su uzroci inflacije prvenstveno rast cijena energije i rast cijene prehrane, dodavši kako je riječ prvenstveno u uvezenim komponentama. Ističe kako je najvažnije ne dopuštati da tečaj djeluje na povećanje uvoznih cijena. Pritom je podsjetio da ne rastu cijene svih prehrambenih komponenata, najviše su porasle cijene ulja i masti, dok su za većinu proizvoda cijene ostale stabilne ili padaju.

Vezano za uvođenje eura guverner HNB-a poručio je kako će Hrvatska od toga imati niz koristi, poboljšanje standarda, uklanjanje valutnog rizika, pad kamata, rast rejtinga i veća atraktivnost za investitore.

Uvođenje eura je još je jedna strukturna reforma sama za sebe i trebala bi djelovati kao katalizator za strukture reforme, slično kao što je bilo ulazak u EU, odgovorio je Vujčić Stephenu Nikoli Bartulici (DP) koji je ustvrdio da je uvođenje eura zamjena za reforme koje nisu provedene.

Guverner je rekao da je Hrvatska izrazito eurozirana zemlja i uvođenje eura poduzetnici izrazito podržavaju jer imaju 80 posto duga denominiramo u eurima.

„Da smo bili u monetarnoj uniji tijekom pandemijske godine bilo bi nam sigurno puno lakše, mogli bismo se osloniti na Europsku središnju banku, ne bi bilo napada na hrvatsku valutu, na tržištu obveznica na hrvatski dug te ne bi bilo valutnog rizika”, zaključio je.

Vujčić: HNB promptno reagirao nakon upozorenja potrošača

U raspravi Vujčić je odbacio kritiku Marije Selak Raspudić da HNB nije promptno reagirao na prešutna prekoračenja na tekućim računima.

Nakon upozorenja potrošača promptno smo reagirali, a riješiti će se tako da će se za prešutna prekoročenja osigurati isti standard zaštite potrošača kao i za dopuštanja prekoračenja, omogućiti otplata u roku o 12 mjeseci ako se minus smanjuje, efektivna kamatna stopa biti će 7,62 posto i neće se ljudima zatvarati minusi čega su se bojali, kazao je guverner.

Karolini Vidović Krišto (NZ) na upit o agencijama za naplati potraživanja poručio je da one nisu pod ingerencijom HNB „a ako netko nekome dolazi kucati na vrata navečer ja bih odmah zvao policiju, to je uznemiravanje”.

Na upozorenje Anke Mrak Taritaš (GLAS) na veliki rast cijena nekretnina Vujčić je kazao da su uzroci tome niske kamatne stope, subvencioniranje države kupnje nekretnina i niske kamatne stope na depozite. „Snažan rast cijena nekretnina već polako zabrinjava u pogledu financijske stabilnosti”, rekao je.

Često neopravdano pozivanje na povredu Poslovnika i posljedično dodijeljene opomene nagnalo je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da zastupnicima pročita članak koji regulira taj instrument.

„Moramo se pridržavati Poslovnika jer inače nećemo moći normalno raditi”, kazao je Jandroković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari