Connect with us

Pregled

Vukadinović: RH može biti lokomotiva za kandidatkinje EU-a

Objavljeno

-

Premijer Plenković održao govor u Europskom parlamentu. Ulazak u Šengen i uvođenje eura naveo je kao glavne prioritete Hrvatske. Juncker je najavio da niti jedna zemlja zapadnog Balkana neće moći u Uniju dok ne riješi svoje granične sporove.

Može li Hrvatska riješiti sporove sa susjedima bila je tema emisije Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gostovali su zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (HDZ) i Ivan Jakovčić (IDS), vanjskopolitički analitičar prof. dr. sc. Radovan Vukadinović, Domagoj Hajduković (SDP), Davor Ivo Stier (HDZ) i Slaven Letica.

Davor Ivo Stier kaže da je govor premijera Plenkovića bio jako dobro primljen u Europskom parlamentu. Taj govor ujedno je bio i dobra prilika da se pojasne hrvatski stavovi, s obzirom na to da će u prvoj polovici 2020.godine predsjedati EU-om. Isto tako, Juncker je poslao i snažnu poruku kad je u pitanju financiranje Pelješkog mosta, tako da više ne bi trebalo biti dubioze od strane bošnjačkih političara, pojasnio je Stier. Plenković je istaknuo da je Hrvatska imala težak put pristupa u EU te može poslužiti kao inspiracija drugim zemljama, naglasio je Stier. Kad je u pitanju strategija za proširenje, nije riječ samo o granicama, već se od država kandidatkinja traži da se suoče sa prošlošću i pomire sa susjedima. To znači da će se Srbija morati suočiti sa politikom Slobodana Miloševića, agresijom, kao i ratnom odštetom, rekao je Stier.

Domagoj Hajduković ima osjećaj da Hrvatska traži sebe unutar Europske unije koja se isto pronalazi. Zadovoljan je što je Plenković spreman na razgovor oko Istanbulske konvencije.  Hajduković smatra da se hrvatski spor sa Slovenijom, u usporedbi sa npr. stanjem na Cipru, čini prilično benigan. I Hrvatska i Slovenija trebaju pokazati razinu zrelosti država koje su članice EU-a, zaključio je.

Slaven Letica pokazao je svoju usporedbu govora premijera Plenkovića u EP-u o budućnosti Unije i američkog predsjednika Trumpa o stanju u Uniji. Ocijenio je govor ocjenom 4,4. Rekao je da je dobro što je premijer govorio na pet jezika jer to pokazuje da je i Hrvatska zemlja koja govori pet jezika. Zamjerio mu je što nije više govorio o obrazovanju i kulturi, kao i to što nije uopće spomenuo sport. Mogao je spomenuti i Svetu Geru, koja je jedina vojno okupirana granična postaja u Europskoj uniji, naglasio je Letica, te dodao da je trebao zatražiti njenu demilitarizaciju. Što se tiče sporova sa Srbijom, Letica je naglasio kako će Vučić doći u posjet Hrvatskoj tek nekoliko dana prije nego što parlament usvoji Deklaraciju o spasu srpskog naroda, tako da će Vučićev povratak iz Hrvatske biti i ispit njegove državničke odgovornosti. Bit će loše ako zloupotrijebi posjet Hrvatskoj i počne se ponašati kao nekada, rekao je Letica.

Profesor Radovan Vukadinović kaže da u vrijeme kada EU ima različite probleme, govor Plenkovića bio je u pozitivnim tonovima, tj. pokazao je da iz zemlje koja je zadnja pristupila Uniji dolazi glas vjere u budućnost EU-a. Što se tiče država kandidatkinja, EU neće htjeti zemlje s otvorenim problemima. Vukadinoviću se čini da su kandidatkinje dobile hladan tuš od EU-a, određeno usporavanje i poruku da još imaju puno posla da bi postale članice. Pred Hrvatskom je mogućnost da bude lokomotiva za kandidatkinje, da ih vuče i prati, ali da istovremeno vodi i računa o svojim interesima, zaključio je.

Govor premijera Plenkovića imao je izvrstan odjek u Europskom parlamentu, rekla je Dubravka Šuica koja je ponosna što se Hrvatska predstavila na taj način. Što se tiče spora sa Slovenijom, ne vjeruje da će biti potrebno patronaža EU-a pri njegovom rješavanju. I sam Plenković je odgovorio Europljanima u Parlamentu da imaju niz takvih neriješenih primjera diljem EU-a i da nitko ne dramatizira, tj. tražio je da se čitavo pitanje „dedramatizira“.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari