Connect with us

Hrvatska

Vukovar: In memoriam na 97 poginulih i nestalih policajaca

Objavljeno

-

Foto: Davor Božinović/facebook

Podno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu tijekom agresije na Vukovar 1991. u srijedu su upaljene svijeće uz poruku kako je njihova žrtva omogućila suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Kod spomen-obilježja 97-orici poginulih i nestalih policajaca postavljenog 2017. godine ispred zgrade vukovarskih sudova gdje je nekad bila Policijska uprava Vukovar, upaljene su i položene „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“, a počast su odali članovi obitelji i rodbine poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije s suradnicima Nikola Milina, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

“Došli smo nakon 30 godina odati počast onima najhrabrijima među nama, hrvatskim policajcima, mladim ljudima koji su prvi stali na branik Domovine, i to upravo ovdje na najtežem ratištu u cijelom Domovinskom ratu, u Vukovaru”, poručio je ministar Davor Božinović.

Rekao je i kako je žrtva policajaca omogućila pobjedu u Domovinskom ratu, da imamo svoju državu, neovisnu, demokratsku i članicu EU. “Naša je dužnost ne zaboraviti, prisjećati se onih koji su bili najhrabriji kada je to najviše trebalo”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je kako su ubijeni i nestali policajci dali živote za neovisnu i suverenu Hrvatsku, ideale koje i mi danas imamo kao građani i državljani suverene i neovisne Republike Hrvatske.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac kazao je kako je hrvatska policija u Domovinskom ratu dala jako puno dok je u gradu Vukovaru podnijela ogromnu žrtvu.

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, čija su imena pročitana tijekom komemorativne svečanosti, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Program “In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u obrani Vukovara” započeo je paljenjem svijeća i molitvom za poginule policajce i branitelje u Marincima, mjestu između Vinkovaca i Vukovara u kojem su 12. listopada 1991. godine, u pokušaju proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru poginula tri pripadnika ATJ Lučko, tri pripadnika SJP Slavonski Brod ŠAP i četiri pripadnika Zbora narodne garde, dok su ranjena 44 hrvatska branitelja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari