Connect with us

Hrvatska

Vukovar: Odana počast žrtvama Ovčare

Objavljeno

-

Foto: Hina

Komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Vukovarci su u petak odali počast žrtvama ekshumiranima 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari.

Na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20. studenoga 1991. ubijeno je i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada.

Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice odvedeno je oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga. Najmlađoj žrtvi Ovčare bilo je 16, a najstarijoj 77 godina.

Tijekom komemorativnog programa “Ovčara – vječna rana”, pročitana su imena svih 200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier. Pokraj svakog od 200 kupolastih čempresa, zasađenih na mjestu masovne grobnice, postavljena je crvena ruža.

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata do Ovčare su došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Foto: Hina

Obilježavanje stradanja Vukovara u uvjetima pandemije

Odavanjem počasti žrtvama Ovčare završio je program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 29. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu, koji je održan u specifičnim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa.

Prvi put dogodilo se da vukovarski gradonačelnik ne bude u koloni sjećanja, a razlog je covid-19, bolest od koje je obolio gradonačelnik Ivan Penava, kao i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Grad Vukovar je na događajima ovih dana predstavljala zamjenica gradonačelnika Ivan Mujkić, koja je u međuvremenu do 18. studenoga preboljela covid-19.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.

Tijekom agresije bivše JNA i srpskih postrojbi na Vukovar, po do sada prikupljenm podacima, poginulo je ili ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, dok se za 386 njih još uvijek traga. (Hina)

Foto: Hina

Vukovarci se prisjetili žrtava u Veleprometu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari