Pratite nas

Hrvatska

Vukovarci odali počast žrtvama Ovčare i stradalima u ‘Veleprometu’

Objavljeno

na

U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara danas su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen ploče žrtavama Veleprometa brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u “najvećem koncentracijskom logoru u Europi nakon 2. svjetskog rata”.

“Kroz ovaj logor prošlo je više od 10 tisuća Vukovaraca od njegova osnutka u rujnu 1991. godine do zatvaranja u travnju 1992.

Na prostorima logorima ubijena su 724 Vukovarca, a od preživjelih je velika većina odvedena u logore u Srbiji od Šida do Srijemske Mitrovice pa sve do Niša”, izjavio je predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, ocijenivši Veleporomet najvećem stratištem Vukovara nakon Ovčare i najvećim koncentracijskim logorom u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Rehak je naglasio da za zločine na vukovarskom Veleprometu još nitko nije odgovarao te da je Udruga još 2005. godine podigla kaznenu prijavu s imenima više od stotinu osoba koje direktno ili indirektno tereti za stradanja u Veleprometu.

Brojni su građani danas odavali počast na prostoru Veleprometa, a među njima je bio i Danijel Berghofer – Beli, jedan od šestero preživjelih s Ovčare, svjedok zloglasne “sobe smrti u Veleprometu” i čovjek koji je svoje svjedočenje iznosio Haškom sudu tri puta. Danas je rekao samo “užas, užas, užas”.

Predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko također je zarobljena i odvedena na Velepromet. “Dovedena sam u trenirci jer su mi sve uzeli, spavali smo na paletama, nismo se imali čime pokriti, bilo je hladno, noću su odjekivali krici, žene su odvođene na silovanje”, prisjeća se Patko no i dodaje da su nju i supruga prije dovođenja na Velepromet četnici htjeli strijeljati, a da ih je spasio oficir JNA.

U logor na Veleprometu dogurana je u tačkama starica Marica Tadijević, iz njega je odvedena u Rumu gdje je i umrla, a počast njoj i svim drugim žrtvama došla je odati danas njezina unuka Jasna Matijević.

“Mama i tata su mi bili zarobljeni i odvedeni u logor u Stajičevo, a bratić mi je ubijen na Ovčari i još se za njim traga”, rekla je Matijević prisjećajući se svojih najmilijih.

Među onima koji su došli odati počast vukovarskim žrtvama, bila je i Danka Dražina iz Škabrnje. “Već šestu godinu mi iz Škabrnje i naši prijatelji iz Zadra dolazimo odati počast žrtvi Vukovara. Prekjučer smo obilježili stradanja u Škabrnji gdje je ubijeno 86 branitelja i civila, a danas smo u herojskom Vukovaru. Patnja je spojila Škabrnju i Vukovar”, rekla je Dražina.

Počast žrtava Veleprometa došli su odati i članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva.

Vukovarci su u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kao i sjećanja na stradalima u Veleprometu, u hangaru bivšega vukovarkog logora, priredili prigodnu izložbu fotografija, a župnik Crkve kraljice mučenika u Vukovaru Dejan Čaplar predvodio je misu zadušnicu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari