Connect with us

Hrvatska

Vukovarci se prisjetili žrtava u Veleprometu

Objavljeno

-

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće Vukovarci su se u petak prisjetili žrtava u Veleprometu, kroz koji je prošlo oko 10.000 ljudi, a ubijeno ih je oko 700.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, Velepromet je bio najveći zarobljenički logor u koji su dovođeni, ispitivani i zlostavljani branitelji i civili Vukovara, a mnogi su od njih i ubijeni.

“Mi računamo kako je kroz Velepromet prošlo oko 10.000 osoba od kojih je oko 700 i ubijeno. Još uvijek tragamo za sudbinama stotinjak osoba kojima se svaki trag gubi upravo na ovom mjestu”, rekao je Rehak, koji je s bivšim logorašima Zdravkom Komšićem, Slavkom Jurićem i Josipom Čondićem položio vijenac i zapalio svijeću podno spomen-ploče u dvorištu Veleprometa.

Josip Čondić u Velepromet je doveden iz bolnice te je poput ostalih zatočenika proživio zlostavljanja i torture.

“Stajali smo ovdje ispred hangara u dva reda i bilo je svega. Tko god je stigao, tukao nas je. Poslije su nas autobusom odvezli u Stajićevo, gdje sam bio do razmjene”, rekao je Čondić.

U dvorištu vukovarske tvrtke Veleprometa u gradskoj četvrti Sajmištu bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon početka bitke za Vukovar, 25. kolovoza osnovale prihvatni centar koji je bio otvoren do travnja 1992.

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava Ovčare, gdje je na poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. pobijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari