Pratite nas

Reagiranja

Vukovarska bolnica treba biti memorijalna

Objavljeno

na

OPSJENA VETERANSKIH BOLNICA

Vidite kako veteranske bolnice niču kao gljive poslije kiše. Dovoljno je na zid staviti ploču „Veteranska bolnica“ i sve je riješeno. Svi problemi branitelja, civila, liječnika te braće i sestara su riješena ukazom i svi smo sretni, a  priči o ljepoti opstajanja nema kraja.

[ad id=”68099″]

Zanimljivo je kako se ukazima može sve.  Molio bih neko od Ministarstava da ukazom ukine mrak, nek nema više noći, a onda možemo raditi samo po danu i to 24 sata. Mislim da je to put izlaska iz krize.

No bojim se da u salvama devalvacija svega što je naše, dan ne izgubi svoj smisao.

Za mjesta gdje veterana ima malo kao Zabok, recimo, nekoliko pregleda, pretraga  mjesečno više neće bitno utjecati na na uobičajeni tijek jednog bolničkog dana.  Ali tamo gdje ih ima mnogo, što tamo? Kako će biti s ljudima koji nisu branitelji? Što će biti s liječnicima, njihovim uvjerenjima i načinom rada. Među pacijentima nema iznimke, kleli su se Hipokratu i svi su isti.

Ali kako Zabok, zašto Knin, koji su uvjeti za veterasku bolnicu, što o tome kaže zakon? Koliko će veterani trajati?  Čini mi se da su i oni samo smrtnici, kome će ostati bolnice kad veterana više ne bude bilo, osim ako se ukazom veteranska populacija proglasi besmrtnom.

Šta će biti s bolnicom u Vukovaru?

Ako u tri županije koje mogu gravitirati bolnici u Vukovaru, kao veteranskoj, ima barem 90 000 branitelja i 50 000 civila, može li se resursima koja ova bolnica ima podmiriti opći interes pacijenta?

Kolike će liste čekanja biti za civilnu poplulaciju ako bolnica bude veteranska, kad će se stići na CT ili magnetni rezonator, kad na erogemtriju ili ultrazvuk srca. Kad kod psihijatra?

Vukovar je multietnička sredina, kako pomiriti interese bez narušavanja odnosa među ljudima? Može li „Veteranska bolnica“ generirati sukobe? Je li to cilj? Je li grad Vukovar grad slučaj ili slučajno grad?

U povijesti ratovanja, valjda ni jedna bolnica nije imala usud kao bolnica u Vukovaru. Njenu povijest znaju i ptice na grani. Pitamo se samo, može li i jedna bolnica u ovoj državi biti uspoređena s bolnicom u Vukovaru? A zatim slijedi logično pitanje, kakva treba biti bolnica u Vukovaru?

Bolnica u Vukovaru treba biti, tu sumnje nema, unatoč nastojanjima da nestane, da se povijest zatre, ostala je.

A nastaviti treba kao Memorijalna bolnica, ona koja će čuvati sjećanje i stručno biti na visokoj razini, a liječiti i branitelje i civile istom gorljivošću i odgovornošću.

Njen status treba urediti zakonom. Prema predviđanjima podignuti resurse na razinu koja može odgovoriti potrebama.

Dakle, ukazom se ne rješava ništa, bez plana i bez zakonskog okvira bolnica u Vukovaru može biti generator događaja koje nitko ne želi u ovom gradu i ovoj državi.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

autor teksta je doktor medicine i dragovoljac Domovinskog rata

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

NZH: Nikakvim jugozomboidima, njihovim sljednicima i zaštitnicima se nećemo ispričati

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Neovisni za Hrvatsku reagirali su na facebooku na zahtjev Etičkog povjerenstva koji zahtjevaju da Glasnović i Neovisni za Hrvatsku s mrežnih stranica uklone “spornu” fotografiju u obliku predizbornog plakata na kojemu Glasnović pozira u boksačkom stavu uz poruku: “Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku” i “Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”. Naloženo im je i da se tom fotografijom prestanu koristiti u bilo koje svrhe te da se javno ispričaju.

NEOSNOVANO UPOZORENJE ETIČKOG POVJERENSTVA

– Na prijavu Državnoga izbornog povjerenstva i novovjekog AFŽ-a (Mreže antifašistkinja Zagreba), Etičko povjerenstvo uputilo je upozorenje NEOVISNIMA ZA HRVATSKU i našemu kandidatu, generalu Željku Glasnoviću zbog fotografije u obliku predizbornog plakata na kojem se general Glasnović obraća „jugozomboidima“.

Etičko povjerenstvo, odreda sastavljeno od dičnih antifašista i naprednih mislilaca stasalih u samoupravnome socijalizmu, zahtijeva da se taj plakat ukloni i da se i mi kao stranka i general Glasnović „javno ispričamo“ zbog njegova objavljivanja.

Upozorenje otklanjamo s indignacijom. Fotografija i plakat generala Glasnovića upravljen je jugozomboidima (što je termin koji je general Glasnović bezbroj puta bez ikakve sankcije upotrijebio u Hrvatskome saboru, a i inače u javnome životu!), te ima jasnu obrambenu poruku: „Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku“, ali će se taj njihov plan razbiti o hrvatsku šaku. Tako je bilo i 1991./92., a tako će biti i sada.

Prema tome, nikakvim jugozomboidima, njihovim sljednicima i zaštitnicima se ne ćemo ispričati (nego ponavljamo: njihov će se plan nasukati i danas i sutra!), a hrvatskomu se narodu nemamo zašto ispričavati.

On je uz nas, a mi smo uz njega – vrijeme je za Hrvatsku!

Neovisni za Hrvatsku

Etičko povjerenstvo traži da Glasnović ukloni izborni plakat

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Herman Vukušić: Loša demagogija dobrog doktora

Objavljeno

na

Objavio

Mirando Mrsić, predsjednik stranke “Demokrati”, godinama je radio na KBC-u Zagreb, gdje je slovio za izvrsnog liječnika-internistu. Dapače, mnogi moji pacijenti, hrvatski branitelji, koji su uz PTSP imali i neku hematološku bolest, o kolegi Mrsiću imali su samo riječi hvale.

Ovih dana smo svjedoci pokušaja politikantstva tog uspješnog liječnika da na temi “povlaštenih” braniteljskih mirovina ušićari koji glas na predstojećim izborima za EU parlament.

Pri tome se, eto, čudom čudi zašto na njegovo lamentiranje o razdvajanju braniteljskih i radničkih mirovina oštro reagiraju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Evo sada nekoliko činjenica za širu hrvatsku javnost koje je kolega Mrsić možda zaboravio od kada je prestao biti ministar rada:

1) Zašto se ne razdvajaju i mirovine aboliranih pripadnika neprijateljskih paravojnih snaga koje su započele agresiju na Republiku Hrvatsku, a nosioci tih mirovina mahom su na državnom proračunu države protiv koje su ratovali?

Iste se broje u tisućama, a kolega Mrsić vodio je upravo resor rada kada je smanjivao braniteljske mirovine…..

2) Za vrijeme mandata ministra Mrsića uveden je sustav vještačenja po kojem se ratni PTSP u prethodno navedenoj aboliranoj populaciji odmah cijeni sa 30% tjelesnog oštećenja za stalno, dok hrvatski branitelji dan danas (četvrt stoljeća nakon rata!) za istu bolest dobijaju isključivo privremena rješenja!

3) Niti jedna civilna radnička invalidska mirovina nije prošla VIŠE OD DESET revizija u proteklih dvadeset godina, dok branitelji jesu, u pravilu uz huškačku medijsku kampanju sa dugotrajnim negativnim psiho-socijalnim posljedicama.

Ovo se posebno odnosi na vrijeme prvog vladajućeg mandata SDP-a (2000. – 2004.) dok je kolega Mrsić još uvijek bio istaknuti član te stranke.

4) Sve “privilegirane” braniteljske mirovine uvjetovane su stupnjem oštećenja organizma, odnosno branitelji moraju imati status HRVI-ja.

Ovo ne vrijedi NITI ZA JEDNU civilnu radničku mirovinu, što sa medicinsko-vještačkog stajališta predstavlja popriličnu prednost u odnosu na braniteljsku populaciju, a ne obrnuto.

Štoviše, za sve “nove” slučajeve HRVI-ja, prije njihovog vještačenja obavezna je i klinička stručna procjena koja kroz bolničku obradu dokazuje eventualnu povezanost njihovog tjelesnog oštećenja sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

Niti jedna radnička invalidska mirovina ne pretpostavlja slični postupak.

4) U sve ovo predizborno “kukanje” na političkoj sceni o “povlaštenim” braniteljskim mirovinama oglasili su se i neki navodni branitelji koji su svoju poslovnu karijeru započeli preprodajom ukradene audio-tehnike.

Naravno da tu mislim na Krešu Beljaka koji je svojim govorom mržnje prema političkim oponentima već više puta zgrozio hrvatsku javnost, ali to “demokratu” Mrsića do sada niti jednom nije zasmetalo…..

Na koncu kada doktor Mrsić i bivši mu kolega ministar Matić govore o porastu broja hrvatskih branitelja zaboravljaju sa se porast dogodio upravo za njihovog mandata, što se jasno već tada vidjelo u notornom Registru hrvatskih branitelja!

A ministar Medved posve je u pravu kada govori o kaznenoj odgovornosti članova bivše vlade: zamislite koliko njih bi sudski odgovaralo samo zbog objave spomenutog Registra nakon što je prošle godine donešena Opća uredba o zaštiti podataka?

Srećom po njih, upravo je Medved taj sramotni Registar i ukinuo…..

Herman Vukušić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari