Pratite nas

Reagiranja

Vukovarske udruge o Istanbulskoj konvenciji

Objavljeno

na

Pitanje ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulske konvencije) u Hrvatskom saboru proteklih je tjedana i mjeseci potaknulo žustru, na trenutke i uvredljivu, a u mnogim slučajevima i neargumentiranu javnu raspravu među brojnim dionicima i akterima hrvatskoga društva.

Kao hrvatski i vukovarski branitelji okupljeni u Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara držimo svojom obvezom široj javnosti uputiti svoje očitovanje i upozoriti da je dosadašnja rasprava kako na političkoj tako i na medijskoj sceni iznova neopravdano podijelila hrvatsko društvo, s predvidivim pogubnim posljedicama na njegovu stabilnost i potrebu da nasuprot podjela gradimo zajedništvo i gospodarski napredak oslobođen ideoloških premisa.

Hrvatsko društvo, hrvatska država i svi njezini građani, koji su ne tako davno izašli iz razarajućeg rata, s mnogim traumama i ranama na duši i tijelu, ne žele ideološke rasprave i podjele, žele graditi svijet na vrijednostima života, obitelji, mira i napose hrvatskoga nacionalnog identiteta uronjenog u bogatu povijesnu, kulturnu, vjersku i civilizacijsku baštinu i tradiciju hrvatskoga naroda kao i drugih stanovnika i građana Republike Hrvatske.

Premda smo protivnici svake vrste nasilja, naročito nad ženama i djeci, držimo da pojedini elementi tzv. Istanbulske konvencije grubo narušavaju tradicionalne vrijednosti hrvatskoga čovjeka i da u kao takvi ne samo nepotrebni nego i neprihvatljivi. Dosadašnja je javna rasprava, kao i očitovanja nekih aktera u hrvatskom društvu (primjerice Hrvatske biskupske konferencije), nesumnjivo pokazala da spornih sadržaja i odredbi Konvencije ima više i da to zaslužuje dublju analizu i trezveniju raspravu lišenu unutarstranačkih i međustranačkih političkih obračuna.

Stoga, odgovornima u hrvatskom društvu i na hrvatskoj političkoj, akademskoj, medijskoj, crkvenoj i najširoj javnoj sceni predlažemo da se rasprava i ratifikacija tzv. Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru odgodi i da se pokrene argumentirana, tolerantna i otvorena rasprava o svim njezinim elementima, naročito onima koji duboko zadiru u pitanje rodne teorije i rodne ideologije. Držimo da je to jedino razumno i mudro rješenje i podržavamo sve one koji na tom tragu nastoje ublažiti ili otkloniti novonastale podjele. Naime, stvorena je
jedna zaglušujuća atmosfera u kojoj se teško mogu prepoznati pravi argumenti i dati objektivna pojašnjenja. To više jer su zagovornici neratificiranja Konvencije nerijetko izloženi uvredama, ucjenama i javnim poniženjima, bez mogućnosti i prostora da na njih odgovore.

Potrebno je u miru i slobodno razmotriti sadržaj Konvencije i obveze koje iz nje proizlaze te ocijeniti sve pozitivne i negativne strane primjene Konvencije naročito u onim dijelovima u kojima se u prvi plan ističe pitanje roda, rodnih uloga, rodnih stereotipa i slično. Nikako ne pozivamo na nepoštivanje obveza Republike Hrvatske prema Vijeću Europe, kao i drugim međunarodnim tijelima i organizacijama, ali ne na način da se pritom ugrozi hrvatski nacionalni integritet i identitet, hrvatske vrijednosti i jedinstvo hrvatskoga naroda, osobito njegov kršćanski i katolički identitet.

Odgodom ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije hrvatski bi političari pokazali da osluškuju, poštuju i prihvaćaju mišljenje i prijedloge svojih građana.

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA GRADA VUKOVARA
Predsjednik Franjo Šoljić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Otkazani letovi jugoslavenskog zrakoplova SOKO G-2 Galeb iznad Pule

Objavljeno

na

Objavio

U zračnoj luci Pula otkazani su najavljeni trenažni letovi jugoslavenskog zrakoplova SOKO G-2 Galeb koji su se od vikenda pa sve do 18. veljače trebali odvijati nad Pulom. Imali su sve potrebne dozvole, ali sve je otkazano zbog brojnih negodovanja.

Imali su sve potrebne dozvole, ali sve je otkazano zbog negodovanja braniteljskih udruga, a i zrakoplov je imao kvar pa jučer nije ni mogao letjeti. Kazao je to direktor pulske Zračne luke Svemir Radmilo, za JutarnjiList

– Ovaj zrakoplov nije letio, a otkazani su i drugi planirani letovi zbog toga jer ima kvar i ne može poletjeti. Osim toga, zrakoplov JNA-a bude neke loše uspomene, kazao je Radmilo.

Do zrakoplova i vlasnika Ede i njegove ekipe na samom se aerodromu nije moglo doći piše Jutarnji, a  tajanstveni vlasnik, koji nije htio govoriti ništa za medije, samo je rekao „Nemam komentara“.

Ono što je poznato je da zrakoplov danas napušta Pulu, a riječ je o avionu koji se vrlo često koristio za školovanje vojnih pilota u bivšoj državi.

Jutarnji doznaje da je član slovenskog avijatičkog kluba Aquila Air Adventures te da je avion već duže vrijeme u vlasništvu tajanstvenog Ede, ali i da ima više starih aviona u svom „voznom parku“.

Slovenski jugonostalgičari lete iznad Pule!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Ured predsjednice odbacio Radeljićeve tvrdnje

Objavljeno

na

Objavio

Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u subotu je odbacio tvrdnje njezina bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića da je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću predsjednica obećala da neće koristiti termine ‘velikosrpska agresija’ ili ‘genocid u Srebrenici’, poručivši da je ispod svake razine ponovno odgovarati na pitanja oko kojih nema nikakve dvojbe.

“Ispod svake razine je ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba. Ono što se dogodilo 90-tih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje”, izjavila je glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić na upit medija o izjavi Mate Radeljića.

On je za RTL izjavio da je predsjednica Vučiću dala obećanje da neće koristiti termine “velikosrpska agresija” i “genocid u Srebrenici”.

RTL je pitao Radeljića na koga je predsjednica mislila kada je danas, odgovarajući na pitanja novinara o izjavi koju je svojedobno dala da je „Za dom spremni” povijesni hrvatski pozdrav, rekla da je pogriješila i to zato što joj je to više puta rekao netko od njezinih savjetnika.

“Ispada da je predsjednica bila nekakva marioneta svojih savjetnika. Ne znam na koga je mislila i bilo bi lijepo da je kazala na koga misli”, kazao je Radeljić za RTL.

Potom je postavio pitanje je li joj netko od njezinih savjetnika rekao da nakon posjeta Aleksandra Vučića da nalog da se ni u jednom njezinom javnom obraćanju i ni u jednom govoru ne smije spomenuti pojam velikosrpske agresije niti genocida u Srebrenici.

“Osobno mi je nakon posjeta Aleksandra Vučića kazala da ne želi više da se ni u jednom obraćanju koristi termin velikosrpske agresije ili genocida u Srebrenici jer je to obećala Aleksandru Vučiću. Neka to sada demantira i svali na svoje savjetnike”, kazao je Radeljić.

Ustvrdio je da predsjednica niti u jednom svom govoru nakon posjeta predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj nije spominjala te termine. No, u međuvremenu su neki mediji istražujući došli do zaključka da to nije istina i da je predsjednica govorila ‘velikosrpska agresija’.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari