Connect with us

Balkan

Vuksanović: Crna Gora sad vidi s čime se Hrvatska suočavala 90-ih

Objavljeno

on

Prijetnje Hrvatima i predsjedniku Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori Adrianu Vuksanoviću predstavljaju sve izraženije tenzije prema nacionalnim manjinama nakon promjene vlasti 30. kolovoza prošle godine kad je na vlast preuzela prosrpska opcija, što je kulminiralo uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, piše Večernji list

Ozračju u kojem se dva dana tolerira neprihvatljiv i kriminalan komentar, odnosno prijetnja, na portalu In4s, gdje je stajalo da je “sve Hrvate iz tadašnje Jugoslavije trebalo pobiti i protjerati” te kako će Vuksanović platiti među prvima i da mu “ne gine ražanj”, doprinijeli su dužnosnici koji su neobjektivno te populistički interpretirali osloboditeljsku akciju Oluju dodvoravajući se politici Beograda, govori Vuksanović.

Koncept “srpskog svijeta”

– Crna Gora prvi put nakon 16 godina nije poslala vojnog izaslanika na proslavu Oluje, ni kao partnerska zemlja u NATO-u ni kao gestu prema susjednoj zemlji – ističe Vuksanović te dodaje kako je zabrinjavajuće što jučer nitko od dužnosnika nije osudio takve prijetnje. To je, kaže, postalo, nažalost, normalno.

– Imamo situaciju da se predlaže da se ulice zovu po ratnom zločincu Ratku Mladiću, negira Srebrenica, pa i sada reakcija na Oluju. Ako je išta dobro, to je da i crnogorska javnost može vidjeti s čim se Hrvatska suočavala 90-ih godina jer se sad s time suočava normalna, građanska Crna Gora, u kojoj ulogu imaju i Hrvati – kaže predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

O situaciji u kojoj su se našle nacionalne manjine, posebno hrvatska, ilustrira primjerom “humanitarnog” koncerta u Tivtu na kojem se pjevalo “od Cetinja, Knina, Dubrovnika,… kliče srpstvo…”. – Javno je na djelu poražena ideologija “velike Srbije”, koja je sada preimenovana u koncept “srpskog svijeta” ili “srpskog integralizma” – objašnjava, ali i ističe kako hrvatska službena politika i državni vrh daje iznimnu potporu Hrvatima u Crnoj Gori iako sada – zbog predizbornog manevra, nemaju predstavnike u parlamentu.

No na pomolu je još jedan incident. Bazen u Kotoru trebao bi nositi ime Zorana Gopčevića, vaterpolista koji je imao angažman u ratnom logoru Morinj. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kazali su kako “izražavaju zabrinutost što se ponovno pojavljuju ovakve inicijative koje podsjećaju na dane kada su iz Crne Gore napadani Dubrovnik i dubrovačko primorje”.

HNV u Srbiji: Demokratska država prepoznaje se po reakciji na etničku mržnju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR