Connect with us

VW želi postati najatraktivniji poslodavac

Published

on

Volkswagen želi do 2018. godine postati vodeći svjetski koncern u automobilskoj industriji, ispred Toyote i GM-a. I to ne samo po broju prodanih automobila, nego i po zadovoljstvu svojih suradnika.

U vremenima kada se mnogi koncerni, poduzeća kao i uopće pojedine branše žale na nedostatak stručne radne snage, privući nove radnike postala je jednom od itetako važnih tema. Naime, prema istraživanjima kako u Njemačkoj tako i u inozemstvu, onima koji traže posao novac doduše još uvijek predstavlja važan čimbenik u odabiru radnog mjesta, no on više nema važnost kakvu je imao prije. U međuvremenu o atraktivnosti nekog radnog mjesta odlučuju i radna atmosfera, mogućnost napretka u karijeri te izvjesna sloboda u odabiru radnog vremena i mjesta rada.

Ovaj trend nije zaobišao ni veliki njemački automobilski koncern Volkswagen (VW). U tom smislu, osim s povećanjem prodaje, zarade i kvalitete, VW do 2018. godine želi postati vodeće ime svoje branše i po još nečem drugom. Ova firma iz njemačkog grada Wolfsburga planira postati i „najatraktivnijim poslodavcem automobilske industrije“. „A naša ispitivanja raspoloženja naših suradnika i atmosfere u poduzeću pokazuju da se nalazimo na pravom putu kako bismo ispunili ovaj cilj“, izjavio je za novinsku agenciju dpa jedan od predsjedavajućih ovog koncerna, Horst Neumann. „Indeks, odnosno barometar na kojeg upisujemo rezultate anketa, poboljšava se kontinuirano. 2013. godine indeks je od mogućih 100 bodova pokazivao 79. Do 2018. godine želimo doseći 85 bodova“, dodao je Neumann.

AMI 2014 Golf - jedan od najnovih tipova VW automobila AMI 2014 Golf – jedan od najnovih tipova VW automobila

Bolji protok informacija i više priznanja

Prema mišljenju radnika, poboljšanja su najpotrebnija po pitanju priznanja rada kao i protoka informacija vezanih za razvoj i rad ovog koncerna. „Već u prvim godinama kada smo počeli s ovim ispitivanjima su pojedini odjeli dosegli 80 od mogućih 100 bodova, neki čak 85. To je za nas značilo da ovaj rezultat možemo doseći i u drugim odjelima. Zato sada radimo na tome“, zaključuje Horst Neumann.

Osim toga, on dodaje da s ispitivanjima suradnika VW želi saznati do koje mjere su razgovori s njima koje vode voditelji pojedinih odjela uopće korisni. „Naime, na pojedinim mjestima tek polovica suradnika navodi kako imaju osjećaj da je razgovor s voditeljem ili šefom za njih bio od neke koristi“, navodi on.

VW je u prošlosti svake tri godine provodio dublja ispitivanja oko tisuću svojih radnika. Ona su pokazala kako mnogi smatraju da bi se po pitanju priznanja njihovog rada još puno toga moglo poboljšati. „Stoga smo odlučili da ćemo tijekom ovogodišnjeg ispitivanja svih zaposlenih posebno voditi računa upravo o tome imaju li osjećaj da su za svoj osobni angažman, stručno znanje i rad dobili dovoljno priznanja i to na osobnoj razini“, nagovještava Neumann.

Radnici u VW su zadovoljni već i sada iako smatraju da bi se ponešto moglo poboljšati Radnici u VW su zadovoljni već i sada, iako smatraju da bi se ponešto moglo poboljšati

Više slobodnog vremena za obitelj

Premije koje dobivaju voditelji pojedinih odijela nisu direktno povezane s rezultatima spomenutog barometra iako, kako kaže Neumann, one ipak imaju određeni utjecaj. „Pojedina pitanja tiču se suradnje radnika s njegovim direktnim šefom. Ukoliko će ovi rezultati biti loši, tada ćemo u svakom slučaju pogledati i ispitati situaciju kako bismo vidjeli o čemu se radi“, kaže on.

Neumann dodaje kako je posljednjih godina u svakom slučaju primjetio promjene u očekivanjima i zahtjevima radnika. „Novac sam po sebi više nije dovoljan da nekog privučete. Mnogi mladi veliku važnost pridaju mogućnostima razvoja svojih sposobnosti, napretku u karijeri i kvalifikacijama. Danas mladi razmišljaju na način da se pitaju – kome uopće želim pokloniti svoju radnu snagu? Isto tako, izuzetno je važna i fleksibilnost radnog mjesta koja omogućava dobru povezanost rada i obitelji; primjerice, mnogi žele raditi od kuće“, zaključuje Horst Neumann. A što se tiče samog mjesta gdje se nalazi glavna tvornica VW-a, Wolfsburga – ni ovo do nedavno neatraktivno mjesto više nije nedostatak. „Naprotiv, ta vremena su očito prošla čak i razlike između Wolfsburga i Münchena su već uvelike smanjene“, zaključuju Neumann.

DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari