Connect with us

Intervju

W. Bock i I. Đikić otkrivaju što nas čeka u borbi protiv koronavirusa.

Objavljeno

-

U video intervjuu za STEM Games, znanstvenici Wolgang Bock i Ivan Đikić podijelili su informacije i razmišljanja o koronavirusu iz svoje perspektive.

Najveće studentsko međunarodno natjecanje u znanju, sportu i esportu, STEM Games, koje bi svoj treći rođendan proslavilo u svibnju, nažalost se neće održati. Unatoč otkazivanju natjecanja ove godine, organizacija STEM Gamesa i dalje radi kako bi studentima, znanstvenicima i široj javnosti približila aktualne probleme današnjice. Jedna od glavnih tema naše svakodnevnice je ovih dana upravo borba s koronavirusom, a širenje krivih informacija i neutemeljena panika su u ovoj situaciji neizbježni.

Kako bi spriječili takvo ponašanje, organizacija STEM Gamesa odlučila je doći do kvalitetnih odgovora od stručnjaka koji imaju iskustva iz prve ruke u razvoju situacije s koronavirusom. U raspravi su svoja iskustva, razmišljanja i komentare podijelila dva cijenjena znanstvenika koja se direktno suočavaju s nekim od problema vezanih uz pojavu koronavirusa: Ivan Đikić, ovogodišnji ambasador STEM Gamesa i Wolfgang Bock u ulozi mentora matematičke arene.

Ivan Đikić je profesor biokemije na Goethe sveučilištu u Frankfurtu. Trenutno unutar istraživačke grupe na Buchmann institutu za molekularne znanosti istražuje utjecaj koronavirusa na replikaciju u ljudskim stanicama, urođeni imunitet te blokiranje replikacije virusa u tijelu.

Wolfgang Bock je profesor matematike i inženjerstva na Tehničkom sveučilištu u Kaiserslauternu. Trenutno se skupa s epidemiolozima bavi modeliranjem širenja COVID-19 unutar MOCOS (Modeling Corona Spread) grupe uz pomoć stohastičkih i kompleksnih sustava.

Neke od tematika kojih su se dotakli su različiti pristupi u borbi protiv pandemije, matematičko modeliranje širenja koronavirusa, uloga matematičara i epidemiologa u borbi s virusom, kako trenutne mjere utječu na smanjivanje širenja zaraze te utjecaj medija na društvo.

Osim toga komentirali su i pitanja koja muče širu javnost kao što su utjecaj temperature na širenje zaraze, sezonska pojava koronavirusa, utjecaj navodnih lijekova protiv koronavirusa te razvoj cjepiva. O ovim, a i mnogim drugim temama možete saznati na kratkom videu u nastavku, kojeg je vodio Vladimir Šimović, predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari