Connect with us

Iz Svijeta

Wagner se priprema za potpunu mobilizaciju

Objavljeno

-

Foto: EPA/arhiva

Plaćenička vojska Wagner priprema se za “potpunu mobilizaciju” nakon što se svjetskim medijima proširila vijesti da su njezin šef Jevgenij Prigožin i njezin navodni šef Dmitrij Utkin nalazili u zrakoplovu Embraer Legacy 600 koji je pao u Tverskoj oblasti u Rusiji, piše Daily Mail, prenosi jutarnji list.

Kako navodi ruski medij Readovka, Wagner zna što mu je činiti u slučaju da Prigožin i/ili Utkin umru ili poginu. Taj je plan odavno usvojen i odobren. Readovku je 2014. godine pokrenuo Aleksej Kostilev, a medij je blizak Wagneru.

– U slučaju Prigožinove smrti, postoji mehanizam “potpune mobilizacije”, neovisno o tome tko je kriv za njegovo stradanje – rekao je izvor za Readovku.

Trenutno nije poznato što spomenuti mehanizam uključuje, a ne zna se ni kako će Wagner reagirati na još uvijek neslužbene smrti Prigožina i Utkina.

Kanali na komunikacijskoj platformi Telegram koji su povezani s Wagnerom objavili su nakon pada zrakoplova niz poruka prepunih srdžbe. Autori istih obećali su osvetu i rekli da su odgovorni za pad aviona “izdali Rusiju”.

– Možemo vam reći jednu stvar: Krećemo, pripremite se – glasi jedna od poruka.

Istovremeno, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, za kojega predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden tvrdi da je upleten u pad zrakoplova u kojem se nalazio Prigožin, šefa Wagnera nije spomenuo dok je u Moskvi sudjelovao u obilježavanju 80. obljetnice Bitke kod Kurska.

Putin je na svečanosti pozdravio “sve ruske vojnike koji se hrabro i rezolutno bore u Ukrajini”.

Wagnerovci traže osvetu: Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari