Pratite nas

Iz Svijeta

Washington ne želi rat s Iranom

Objavljeno

na

Foto: EPA

Sjedinjene Države ne žele ući u rat s Iranom, rekao je u četvrtak general Joseph Votel, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku, dok neki čelnici Trumpove administracije zaoštravaju retoriku prema Teheranu.

“Ne vjerujem da želimo ući u rat s Iranom i ne vjerujem da je to naš cilj”, rekao je na tiskovnoj konferenciji Joseph Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih snaga (CENTCOM) odgovornog za Bliski istok.

Odgovarao je na pitanje o američkoj strategiji prema Iranu nakon oštrog upozorenja koje je Teheranu uputio savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. Potonji, predstavnik tvrde linije u američkoj politici, upozorio je Iran da će “skupo platiti” bude li prijetio SAD-u i njegovim saveznicima.

“Imamo vas na oku i pronaći ćemo vas”, dodao je Bolton u prigodi UN-ove Opće skupštine.

General Votel je u četvrtak izjavio da nije dobio nikakvu “izravnu vojnu zadaću” u vezi s Iranom, ali je upozorio da je Pentagon i dalje “spreman brzo i sveobuhvatno odgovoriti budu li prilike to zahtijevale”.

Na upit o ruskoj isporuci projektila S-300 sirijskom režimu, ocijenio je da je ona “suvišna eskalacija” koja treba prikriti “štetno” djelovanje Irana u Siriji.

“To nema nikakve veze s ISIS-om”, dodao je, koristeći se engleskom kraticom za skupinu Islamsku državu (IS). “Čini se da se time želi prikriti štetno djelovanje Irana u Siriji”, rekao je.

Rusija je u utorak objavila da je sustave protuzračne obrane S-300 isporučila sirijskoj vojsci a tu je odluku donijela pošto su sirijske snage zabunom srušile ruski zrakoplov u odgovoru na izraelski zračni napad.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde odgodila posjet Saudijskoj Arabiji

Objavljeno

na

Objavio

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde odgodila je posjet Saudijskoj Arabiji, rekao je u utorak njezin glasnogovornik, u jeku afere oko nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu.

“Ranije planirani posjet izvršne direktorice regiji Bliskog istoka je odgođen”, rekao je glasnogovornik, ali nije rekao da je ta odgoda povezana sa slučajem Khashoggi.

Lagarde je trebala sljedeći tjedan govoriti na skupu Inicijative za buduća ulaganja.

Tijekom vikenda, rekla je da je “užasnuta” nestankom Khashoggija ali da i dalje planira ići na skup.

Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih uz skoro vjenčanje. Po turskim dužnosnicima, ubili su ga agenti iz Saudijske Arabije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ruski znanstvenici razvijaju lijek protiv raka dostupan svima

Objavljeno

na

Objavio

Sibirski znanstvenici su uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja započeli razvijati pristupačan lijek za imunoterapiju onkoloških bolesti.

Mehanizam djelovanja imunoterapije zasniva na otkrićima naučnika, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, izjavio je šef laboratorija Instituta za kemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Dmitrij Stecenko.

Laureati Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, James Allison i Tasuku Honjo, predložili su pristup u liječenju raka koji se principijelno razlikuje od kemoterapije i radioterapije.

Njihova metoda se zasniva na tome da ćelije raka sprječavaju aktivaciju limfocita orijentisanih na borbu sa tumorom i postaju otporni na imuni sustav osobe. Oni su razvili metodu borbe sa tom pojavom pomoću inhibicije “kontrolnih točaka” imuniteta kroz koje imunitet treba da prođe kako bi uključio mehanizam za uništavanje tumora.

”Tema našeg projekta je izravno povezana sa radovima dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Mi istražujemo istovremene efekte na nekoliko molekularnih meta koje se nalaze u ćelijama imunog sustava i odgovorne su za prepoznavanje ćelija raka.

Planiramo sintetiziranje vještačkih molekula, čiji će zadatak biti da blokiraju ključne ‘kontrolne točke’ i time povrate sposobnost T limfocita da napadaju ćelije tumora”, objasnio je Stecenko i dodao da postoji niz preparata za imunoterapiju raka koji se zasnivaju na monoklonskim antitjelima, odnosno proteinskim molekulima koji su sposobni da blokiraju “kontrolne točke” odgovorne za imunosupresiju.

Međutim, liječenje je veoma skupo i jedan od zadataka sibirskih znanstvenika je da učine preparat dostupnijim. ”Cilj našeg projekta je razrada pristupa proizvodnje lijekova protiv raka koji neće biti manje učinkoviti od monoklonalnih antitjela, ali će biti pristupačniji širokom spektru pacijenata oboljelih od raka”, zaključio je Stecenko, prenosi Sputnik.

 

Amerikanac i Japanac koji su pronašli nov i revolucionaran lijek za rak dobili Nobela za medicinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari