Pratite nas

Zanimljivosti

Washington i Oregon legalizirali marihuanu

Objavljeno

na

Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Washington glasovali su za legalnu upotrebu marihuane pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organiziran referendum i o drugim pitanjima – legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modificirane hrane…

Oregon i prijestolnica Washington su stali na stranu lobija za legalizaciju marihuane dvije godine pošto je legalizirana upotreba kanabisa za rekreativnu svrhu u Koloradu i saveznoj državi Washington.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, u Distriktu Washington 65 posto glasača podržalo je legalizaciju marihuane, a 28 posto je bilo protiv, dok je u Oregonu ovo pitanje prošlo s 54 posto podrške, dok je 46 posto građana bilo protiv.

”Sve više ljudi shvaća da ima logike da se podrži licenciran, reguliran i oporezivan biznis od prodaje marihuane naspram narkokartela”, rekao je predsjednik grupe Industrija marihuane (MIG) Michael Elliott iz Kolorada.

Rezultate su s oduševljenjem pozdravili građani na ulicama američke prijestolnice, prenosi France Press.

”Ovo je veliki dan u borbi protiv (trgovine) drogom u Distriktu Kolumbija”, rekao je vođa kampanje Michael Burnett.

Referendum o tom pitanju je održan i na Floridi, gdje su građani podržali upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Građani Arkanzasa, Ilinoisa, Nebraske i Južne Dakote odlučivali su na referendumu o visini minimalne zarade i, prema prvim rezultatima, glasali su za njezino povećanje sa 7,25 dolara koliko sada iznosi.

Pored glasovanja za Kongres, građani Arizone su glasovali o istospolnim brakovima pošto je prije pet godina ta država izmijenila ustav da bi zabranila gej brakove.

Još jedno goruće pitanje stavljeno je na glasovanje, a riječ je o legalizaciji abortusa.

Prijedlog na referendumu u Koloradu da se fetus “definira kao osoba” odbijen je sa 64 posto glasova.

I u Sjevernoj Dakoti glasači su u istom postotku podržali legalizaciju abortusa.

O pravu na nošenje oružja glasovalo se u Alabami, Misuriju i Washingtonu s dva suprotstavljena prijedloga – prema jednom je omogućena kupovina oružja uz obvezne prethodne provjere onoga tko kupuje, a prema drugom je traženo da se upravo ta mjera ukine.

U nekoliko gradova se odlučivalo o zabrani genetski modificirane hrane, a stanovnici Oregona i Kolorada odlučivali su o obvezi obilježavanja prehrambenih proizvoda koji sadrže genetski modificirane organizme.

Malo lakše pitanje imali su građani San Franciska i Barklyja koji su odlučivali o uvođenju poreza od jednog centa po centilitru za zaslađene napitke što bi trebala biti mjera za smanjenje gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Birači na Aljasci su se izjašnjavali o prijedlogu da se zabrani vađenje ruda ako to ugrožava divlje losose, prenosi Tanjug.

U državi Main na Istočnoj obali birači su odgovarali na pitanje treba li zabraniti mamljenje medvjeda, a posebno kad je riječ o upotrebi hladne pizze i krafni kao mamaca.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari