Connect with us

Iz Svijeta

Washington predao Guaidou nadzor nad venezuelskim bankovnim računima u SAD-u

Objavljeno

-

Foto: Sky news

Američka administracija je formalno predala samoproglašenom venezuelskom predsjedniku Juanu Guaidou, čiju je vlast priznala, nadzor nad venezuelskim bankovnim računima u Sjedinjenim Državama, priopćio je u utorak State Department.

Čelnik američke diplomacije Mike Pompeo potpisao je dokument kojim se Juanu Guaidou povjeravaju “računi venezuelske vlade i venezuelske središnje banke u FED-ovoj banci u New Yorku i u svim drugim američkim bankama”, dodao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

“Ta će potvrda pomoći legitimnoj vladi u Venezueli da sačuva imovinu u korist venezuelskog naroda”, ocijenio je.

SAD je prošli tjedan priznao Juana Guaidoa privremenim predsjednikom odmah nakon njegova samoproglašenja, pozivajući i druge zemlje da to učine. Usto traže od međunarodne zajednice da “poduzme slične korake kako bi se venezuelska imovina zaštitila od nove krađe korumpiranog režima” socijalističkog čelnika Nicolasa Madura kojeg Washington više ne priznaje za predsjednika, dodao je Palladino.

Venezuela ima oko osam milijarda dolara deviznih rezervi diljem svijeta. Juan Guaido je zatražio od Londona da mu preda kontrolu nad 1,3 milijarda u zlatu u Engleskoj banci.

Istodobno je američki ministar financija Steven Mnuchin upozorio u utorak da bi se gospodarski pritisak na Madurov režim mogao pojačati, dan nakon informacije o uvođenju sankcija venezuelskoj državnoj naftnoj kompaniji.

“Razmišljamo o uvođenju dodatnih sankcija kako bi se zaštitila imovina zemlje u korist venezuelskog naroda”, rekao je Mnuchin za Fox Business.

(Hina)

 

Guaido preuzima kontrolu nad naftnim sektorom Venezuele

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas