Connect with us

Iz Svijeta

Washington spreman zaustaviti novu povorku migranata

Objavljeno

-

Administracija Donalda Trumpa rekla je u utorak da je spremna zaustaviti novu “karavanu” migranata iz Srednje Amerike zahvaljujući vojnom pojačanju na južnoj granici Sjedinjenih Država.

“Golemo mnoštvo dolazi preko Meksika u nadi da će preplaviti našu južnu granicu”, objavio je republikanski predsjednik na Twitteru, uoči tradicionalnog govora o “stanju nacije” u kojemu će napose biti riječ o migrantskom pitanju.

“Na sjeveru Meksika su 2.000 stranaca koji u sklopu povorke žele ući u Teksas”, rekla je poslije ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u priopćenju. “Spremni smo ih u tome spriječiti”.

“Poslali smo vojno pojačanje”, rekao je pak Trump na Twitteru. “Izgradit ćemo ljudski zid bude li trebalo. Da imamo pravi zid, ovo bi bio nevažan događaj”.

Republikanski milijarder vodi žestoku borbu s demokratskom oporbom koja ne želi financirati njegovo predizborno obećanje o izgradnji zida duž granice s Meksikom.

Demokrati su dobili prvu bitku kada su se izborili za prekid djelomične blokade rada savezne vlade koja je trajala 35 dana, ali nisu popustili u vezi sa zidom.

Pentagon je zatim najavio da će na granicu poslati još 3.750 vojnika, pa se njihov ukupni broj penje na 4.350 ljudi.

Trump prijeti da će proglasiti izvanredno stanje kako bi mogao financirati svoj projekt.

Desetci tisuća migranata koji bježe od siromaštva u Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ilegalno su ušli u SAD zadnjih godina i ondje su podnijeli zahtjev za azil, dodatno opterećujući imigracijski sustav.

(Hina)

 

Trump na granici s Meksikom: ‘Nema ničega boljeg od zida’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas