Pratite nas

Hrvatska

Washington Times: Hrvatska treba Trumpovu pomoć kako bi mogla dobiti borbene zrakoplove F-16!

Objavljeno

na

Vlada osniva međuresorno povjerenstvo za nabavu borbene eskadrile nakon što je zeleno svjetlo za drugi pokušaj nabave borbene eskadrile dao i saborski Odbor za obranu.

Povjerenstvo, koje će voditi jaka osoba iz Glavnog stožera i osoba od premijerova povjerenja, odabrat će vrstu natječaja kojim Hrvatska kreće u drugi pokušaj nabave, a ponuditelji će, kako se može čuti, imati 5 do 6 mjeseci za formiranje ponude, što znači da bi postupak izbora “pobjednika” počeo 2020.

Vjerojatno će povjerenstvu potom trebati nekoliko mjeseci za odabir aviona, a onda još nekoliko za potpisivanje ugovora.

U MORH-u pak ne isključuju mogućnost da se cijeli proces, koji bi mogao potrajati godinu dana, ipak ubrza dođe li dobro i brže rješenje, piše Davor Ivanković / Večernji list

Novost je da se više ne inzistira na nabavi 12 zrakoplova, premda to i dalje ostaje plan, nego je moguća i nabava u dva koraka, prvo osam, pa onda kasnije još četiri zrakoplova. – Ako ne možemo nabaviti 12 aviona, moguće je onda manje, pa postupno doći do definiranog broja – kaže ministar obrane Damir Krstičević.

Povjerenstvo će odlučiti hoće li u obzir doći samo novi ili i rabljeni avioni. Krstičević je na odboru nekoliko puta naglasio da “u obzir dolaze samo ozbiljne ponude”, što su svi shvatili da se odnosi na ponudu Zvonka Zubaka za nabavu 12 rabljenih brazilskih Miragea 2000 (za tek 76 milijuna dolara), o čemu se MORH službeno nije želio izjašnjavati.

– Kod kupnje aviona nije riječ o običnoj trgovini te zato trebaju biti na djelu samo ozbiljni dogovori i ugovori – kaže ministar. Koje su to “ozbiljne ponude”, za sada nema spomena, ali zna se da je MORH već odradio predradnje s američkim Lockheed Martinom i švedskim SAAB-om oko nabave F-16 i JAS-39 Gripena.

Ministar je ponovo “podvukao” kako je i Srbija našla načina kako modernizirati svoje zrakoplovstvo pa vjeruje da će i Hrvatska. Naglašeno je da je nabava eskadrile dugoročna strateška odluka, uz vojnu i političku podršku partnera, što znači da će odluka ovisiti i o tome koga državni vrh RH vidi kao državu partnera.

Washington Times je, pak, 1. srpnja objavio tekst veterana U.S. Air Forcea s 25 godina letačkog iskustva Johna Venablea iz Centra za nacionalnu obranu The Heritage Foundationa, pod indikativnim naslovom “Hrvatska treba Trumpovu pomoć da dobije F-16”.

U tekstu, koji upozorava koliko je malo zračnih snaga SAD-a u Europi i koliko su u slabom stanju eskadrile europskih saveznika, Venable piše da bi Trumpova administracija trebala usmjeriti Pentagon da aktivno slijedi i ponudi alternative za Hrvatsku, a Ministarstvo obrane trebalo bi pomoći u obuci hrvatskih pilota i tehničara na novom sustavu naoružanja.

U isto vrijeme, Krstičević požuruje i traži da Povjerenstvo istraži i opcije za obuku pilota, dakle i prije nabave eskadrile. Ljude što prije moramo poslati van na edukaciju jer danas malo lete, napominje.

 

Osnovano Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Sindikat policije Hrvatske obilježio 20. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Objavio

Sindikat policije Hrvatske (SPH) svečanom je akademijom obilježio 20. godišnjica osnutka, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović složio se kako su plaće policajaca premale te je najavio daljnje napore Ministarstva po pitanju povećanja plaća i opremanja policajaca.

Božinović je, kako se navodi u nedjelju u priopćenju SPH, naglasio i kako je Sindikat prepoznat kao najbrojniji i najjači sindikat državnih službi i to ne samo od Ministarstva već i od mnogih drugih ministarstava i Vlade.

Suradnja sa Sindikatom policije Hrvatske iznimno je bitna zbog stvaranja pozitivnog radnog okruženja u Ministarstvu te u tom pogledu podupirem sindikalno stajalište kako je jedino zadovoljan policajac i dobar policajac”,rekao je Božinović.

Tijekom dva desetljeća predanog rada i brige o pravima i interesima policijskih službenika, Sindikat je postao simbol za nepokolebljivo nastojanje da policijski službenici dobiju zaslužena prava, uvjete rada i naknadu za rad kojom će se adekvatno vrednovati posao koji požrtvovno obavljaju, istaknuto je u priopćenju sa svečanosti tog prvog sindikata u okviru MUP-a i prvog sindikata u javnim službama.

U kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om

Podsjećaju kako je SPH osnovan je 24. kolovoza 1999. godine u Zagrebu, a bila je to prva neovisna, apolitična interesna udruga zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika sindikata izabran je Dubravko Jagić.

U vrijeme osnivanja SPH nije dočekan sa odobravanjem od strane tadašnje vlasti i ministra unutarnjih poslova, no danas se situacija promijenila te zahvaljujući svom radu i naporima, u kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om radi na rješavanju gorućih pitanja hrvatskih policajaca – od plaće do školovanja novih kolega, stoji u priopćenju.

“Položaj policajca nakon rata bio je sve gori, dok se ostatak društva polako vraćao normalnom životu. Dok se zemlja obnavljala, policajci su još uvijek primali izrazito niske plaće, a posebni uvjeti rada nisu se nagrađivali. Politika kao da nam je rekla – u ratu ste nam bili dobri, a sad vas više ne trebamo”, kazao je na svečanosti predsjednik Sindikata Jagić.

Iz SPH-a takođe poručuju kako će ustrajati na vraćanju dostojanstva i sigurnostu hrvatskim policajkama i policajcima, a samim time i hrvatskom narodu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Žuta Lokva: 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Žutoj Lokvi je u subotu obilježena 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih policajaca, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom je prigodom poručio kako je upravo policija u prvim danima rata podnijela najveći teret jer je simbolizirala novonastalu hrvatsku državu.

Još su 1991. i 1992. godine Državnom odvjetništvu podnešene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih redarstvenika – Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, ali do danas, naglasio je Božinović, nitko nije odgovarao.

“Stradali su obavljajući svoj posao nadzora prometa, kada je na njih iz zasjede krenula rafalna paljba iz dugog rafarnog naoružanja i ručnih raketnih bacača terorista i paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, a sve osobe koje su se dovodile u vezu s ovim strašnim događajem do danas nisu dostupne hrvatskom pravosuđu, te se ne nalaze na teritoriju RH”, rekao je Božinović.

U ophodnji s poginulima bio je i Darko Murat, koji se uspio spasiti i danas svjedoči o tom događaju te je zajedno s obiteljima svojih poginulih suboraca položio vijenac i zapalio svijeće nedaleko od mjesta pogibije, na kojem danas njima u čast stoji kapelica.

Murat je opisao novinarima kako su oni na današnji dan 1991. godine regulirali promet na staroj cesti, tada polukružnom djelu raskrižja te su sjeli u auto. Nisu ni krenuli kada je na njih počela rafalna paljba. Pamti, kaže, već 28 godina krv, lomljavu, guranje po autu, ‘stojadinu’ na kojem je tada još pisalo ‘Milicija’ te je ogorčen što se još uvijek dolazi tamo, a da nitko nije odgovarao, “tim prije što se navodno i zna tko je to učinio“.

Blaževac na misi kritizirao političare

Kapelan Ivan Blaževac je u svojoj propovjedi na misi zadušnici kritizirao političare “koji se dolaze slikati i skupiti političke poene”, a novinare je prozvao jer “nisu 1991. godine izvještavali s takvih mjesta na kojima su ljudi davali svoje živote”.

“Kiša metaka nije vam dala ni da se branite, a pisali ste povijest svojom krvlju, sanjajući slobodu. Tada su novinari i političari govorili o vama sa sigurne udaljenosti, a vaše je stradanje znak povijesti iz koje svi mi moramo učiti, jer slobodu nismo dobili na pladnju, za nju se bilo potrebno krvavo boriti, rekao je kapelan Blaževac obraćajući se pokojnim redarstvenicima.

U ime policajki i policajaca glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je da su poginuli hrvatski redarstvenici zadužili sve kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila.

Cvijećem i paljenjem svijeća počast poginulim redarstvenicima odali su i izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno Markom Ratkovućem, ličko-senjski župan Darko Milinović te predstavnici gradova, općina i braniteljskih udruga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari