Connect with us

Iz Svijeta

Washington ukinuo Trumpove sankcije Međunarodnom kaznenom sudu

Objavljeno

on

Administracija Joea Bidena ukinula je u petak sankcije sucima i osoblju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koje je odredio bivši predsjednik Donald Trump.

Američki državni tajnik Antony Blinken je naveo u priopćenju da će se Sjedinjene Države nastaviti protiviti namjeri suda da istražuje predmete vezane uz Afganistanu ili Izrael, ali je dodao da Washington želi razmatrati te slučajeve “radije u dijalogu sa svim sudionicima procesa povezanog s ICC-om nego nametanjem sankcija”.

Predsjednik Biden je “opozvao” predsjedničku uredbu iz lipnja prošle godine kojom je dopušteno kažnjavanje sudaca, “čime se prekida prijetnja gospodarskim sankcijama i viznim ograničenjima”, objavljeno je.

“Ukinute su sankcije koje je prethodna vlada uvela tužiteljici ICC-a Fatou Bensoudi” i još jednom dužnosniku, Phakiso Mochochoko, kao i nekoliko viznih ograničenja uvedenih 2019. članovima osoblja suda u Den Haagu.

“Te odluke ocrtavaju našu analizu prema kojoj su te mjere bile neprimjerene i neučinkovite”, rekao je državni tajnik.

Trumpova administracija je u rujnu sankcionirala tužiteljicu u sklopu dosad neviđene ofenzive na ICC kako bi se upozorilo protiv bilo kakvog kaznenog progona američkih vojnika i njihove upletenosti u sukob u Afganistanu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari