Connect with us

Iz Svijeta

Washington želi da se prekine dotok novca Maduru i pomogne oporbi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države žele osigurati da prihodi od venezuelske nafte idu oporbenom vođi Juanu Guaidu, koji se u srijedu proglasio privremenim predsjednikom, te da se prekine dotok novca sve više izoliranom predsjedniku Nicolasu Maduru, rekao je visoki američki dužnosnik u četvrtak.

Te riječi pokazuju da Washington želi ići mimo uobičajenih diplomatskih mjera i pokušat će prekinuti dotok sredstava Madurovoj vladi koja se ionako bori s neplaćenim računima i vjerovnicima koji traže svoj novac.

To će svakako značajno ojačati Guaida, oporbenog vođu i čelnika Kongresa koji se u srijedu proglasio privremenim šefom države, te odmah dobio potporu Washingtona kao i zemalja u regiji.

“Ono na što se danas usredotočujemo je prekinuti izvore prihoda nelegitimnom Madurovom režimu”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton novinarima u Bijeloj kući. “Smatramo, sukladno priznavanju Juana Guaida za ustavnog privremenog predsjednika Venezuele, da ti prihodi trebaju ići legitimnoj vladi”.

Bolton je kazao da je proces vrlo kompliciran i da dužnosnici još uvijek razmatraju kako to izvesti.

Venezuela je prva izvoznica nafte u Latinskoj Americi.

Ta karipska država površine 916.445 kilometara četvornih i s gotovo 32 milijuna stanovnika (po podacima Svjetske banke iz 2017.), jedna je od dviju latinoameričkih članica OPEC-a. Ima dokazane rezerve nafte u iznosu od 302,25 milijarda barela, najviše na svijetu.

Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

Američka administracija objavila je da priznaje oporbenog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Trump je kazao kako SAD priznaju Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu “nelegitimnom”.

(Hina)

 

Većina latinoameričkih zemalja podržala venezuelanskog oporbenog čelnika Guaida, vojska ostaje uz Madura

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas