Connect with us

Herceg Bosna

Washingtonski sporazum – Na današnji dan dogovorena Federacija Bosne i Hercegovine

Objavljeno

on

Na današnji dan  potpisan je Washingtonski sporazum, kojeg su 18. ožujka 1994. godine potpisali bh. premijer Haris Silajdžić i hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić i Krešimir Zubak, predsjednik Herceg-Bosne.

Washingtonski sporazum je sporazum potpisan između bosanskohercegovačkih Hrvata (predstavljenih od strane Republike Hrvatske) i Bošnjaka odnosno Republike Bosne i Hercegovine (u vladi su tada dominirali Bošnjaci) 18. ožujka 1994. godine u Washingtonu. Dogovoreno je primirje između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Unutarnji ustroj teritorija sa bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom u Republici Bosni i Hercegovini, preoblikovan je u Federaciju Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od federalnih jedinica, županija, koje imaju jednaka prava i odgovornosti. Županijski sustav je predstavljao svojevrsnu obranu kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.

Njime je dogovoreno primirje između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine ( ARBiH). Također je ukinuta Herceg-Bosna i dogovoren županijski ustroj teritorija pod kontrolom ARBiH i HVO-a.

Bosnia_and_Herzegovina_subdivision_map_CantonsTada je dogovorena Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), koja je podijeljena na deset županija. Županije su uvedene kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.

Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, a druga bi bila i uključivanje RS-a u pregovore, te prema ovom planu je RS trebala nestait i na razini cijele BiH uspostaviti županijsko uređenje, što su kasnije Amerikanci odbacili.

Dana 30. ožujka 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Skupština je prihvatila i zajednički amandman zastupnika Hrvata i Bošnjaka, kojim se iz predloženog Ustava briše odrednica da je granični postotak za ulazak stranaka u parlament Federacije BiH pet posto i to zakonom koji će donijeti Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine.

Washingtonski sporazum je efektivno završio bošnjačko-hrvatski sukob, ali je ostavio mnoge stvari neriješene. Pored toga dogovor ostvaren u Washingtonu uz Daytonski sporazum, danas se smatra jednim od najkontraverznijih političkih rješenja proizašlih iz cjelokupne Jugoslavenske krize.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari